«Για τους λαούς της Ευρώπης είναι αναγκαία σήμερα μια νέα μεγάλη ανατροπή, ειρηνική αυτή τη φορά», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στο Παρίσι. 

Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στο κτήριο του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη Γαλλία «των μεγάλων επαναστάσεων και ανατροπών», καυτηριάζοντας παράλληλα τις επιλογές της κυβέρνησης Ολάντ που «λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ».

«Αν η κυβέρνηση Ολάντ ήταν διαφορετική, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική. Αλλά, αντί για αντίβαρο και ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και τη “γερμανική Ευρώπη”, η κυβέρνηση Ολάντ λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ -και ως απολογητής της πιο δεξιάς πολιτικής που έχει ποτέ υποστεί η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που «το Παρίσι των μεγάλων κοινωνικών αγώνων» είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς της καμπάνιας του για τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, έχει ανάγκη από ριζικό αναπροσανατολισμό της πολιτικής της. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής των συσχετισμών, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ριζική στροφή, την επανίδρυσή της και την επιστροφή στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως τον «σιδηρούν βραχίονα του νεοφιλελευθερισμού», ο οποίος έχει υψώσει ένα «νέο τείχος χρήματος» στην Ευρώπη, που δεν σταθεροποιεί την ευρωζώνη. Αντίθετα, πρόσθεσε «την απειλεί και ευνοεί τους εθνικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς, από τους οποίους απαλλάχθηκε η Ευρώπη με αιματηρό τρόπο και με δύο παγκόσμιους πολέμους».

«Σήμερα πρέπει να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, γκρεμίζοντας αυτό το νέο τείχος της διαίρεσης, ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά με τα εμπορικά πλεονάσματα και το φτωχό Νότο με τα εμπορικά ελλείμματα. Ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους», τόνισε.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που συχνά δέχεται η Αριστερά, για «υπερβολική αισιοδοξία ή βερμπαλισμό» ή ακόμα περί αδυναμίας έναντι των ισχυρών και των αγορών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Εμείς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αλώσουμε τη Βαστίλη του παγκόσμιου φιλελευθερισμού, τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, αρκεί να αντλήσουμε από τη σοφία της συλλογικής εμπειρίας των κοινωνικών αγώνων των λαών της Ευρώπης».

Κάλεσε δε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να εργασθούν για «μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη» με βάση έξι προτεραιότητες:

  • Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την ακύρωση των Μνημονίων.
  • Τη δημοκρατική αναθεμελίωση της ευρωζώνης, ώστε να γίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τα κράτη.
  • Μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, για συλλογική και αλληλέγγυα λύση.
  • Ένα ευρωπαϊκό «New Deal», για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της ηπείρου.
  • Τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μετανάστευση.

Αναφερόμενος, τέλος, στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος και αφορούν περικοπές της τάξεως των 50 δισ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν ο κ. Ολάντ «έχει ακούσει τίποτα από τη διεθνή συζήτηση για την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα» και αν «βλέπει ότι το μόνο που καταφέρνει η λιτότητα είναι να βαθαίνει την οικονομική κρίση με την ύφεση που τροφοδοτεί και την ίδια στιγμή να δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας».