Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Άρχισαν οι παρασκηνιακές διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και Πρωτοβουλία των 58 αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών. 

Η υπόγεια μάχη διεξάγεται για το εάν τελικώς θα στηθούν κάλπες σε όλη την χώρα για να επιλεγούν οι πρώτοι ή το σύνολο των υποψηφίων ή εάν το κεφάλαιο "ευρωψηφοδέλτιο" γίνει υπόθεση της Συνδιάσκεψης που από κοινού θα συνδιοργανώσουν οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. 

Δημοσίως όλοι μιλούν για ανοιχτές διαδικασίες. Ακόμη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στα όργανα του ΠΑΣΟΚ έκανε σχετική αναφορά δεν έχει όμως διασαφηνίσει ποιο ακριβώς μοντέλο έχει στο μυαλό του. Διότι οι ανοιχτές διαδικασίες μπορεί να περιορίσουν την ανάδειξη για παράδειγμα της πρώτης τριάδας από το Σώμα της Συνδιάσκεψης που θα λειτουργήσει περίπου ως Συνέδριο. 

Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης σε κάθε δημόσια εμφάνισή του μιλάει για κάλπες που θα στηθούν σε όλη την χώρα. Το ίδιο και ο Κώστας Σκανδαλίδης με τον οποίο ο γραμματέας συντηρεί τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Όμως κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αν στηθούν κάλπες θα κυριαρχήσουν οι μηχανισμοί, κάτι που δεν θα είναι καλό ούτε για τον πρόεδρο του κόμματος. 

Στους 58 επίσης μιλούν για ανοιχτές διαδικασίες, παρ' όλα αυτά υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ερμηνεία που δίνεται σ' αυτές. Ο Νίκος Μπίστης χθες είπε ότι δεν συμφωνεί με την εύκολη λύση της κάλπης διότι οι κάλπες στήνονται μόνο σε ενιαίο κόμμα, άρα όλα θα κριθούν σε επίπεδο μηχανισμών. 

Με την θεωρία Μπίστη συμφωνούν κι άλλοι από τους 58, όμως οι πιο απολιτίκ πιστεύουν ότι οι ανοιχτές διαδικασίες μεταφράζονται με κάλπες σε κάθε περιφέρεια. Οι πιο ψύχραιμοι βλέπουν μία ενδιάμεση λύση στο να γίνει ψηφοφορία στην Συνδιάσκεψη. Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση περί δημοψηφίσματος με ηλεκτρονικό τρόπο. 

Όλα αυτά γίνονται εστιασμένα κυρίως στην θέση του επικεφαλής καθώς για κάθε πλευρά μετράει το εάν ο πρώτος θα είναι πασοκογενής, ή 58αρης...

TAGS