Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Από... σβέρκο φαίνεται να ψώνισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους υποψήφιους περιφερειάρχες, αφού αν εξαιρέσει κανείς τις μετρίου βεληνεκούς κομματικές υποψηφιότητες, ότι αντιπροσωπεύει ...ανοίγματα, αποδείχτηκε ότι έχει προβλήματα. Έτσι, και εδώ δεν έχει κοπάσει ακόμα ο σάλος για την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, ήρθε στο φώς και το καθόλου αριστερής απόχρωσης ποιόν του Καρυπίδη και το γλυκό έδεσε.

Η Π.Γ συγκαλείται σήμερα εκτάκτως με αντικείμενο αυτές τις δύο υποψηφιότητες και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον Καρυπίδη τις τελευταίες ώρες καθιστούν μάλλον αναπόφευκτο το ενδεχόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει για υποψήφιο στην Δυτική Μακεδονία

Τη σημερινή συνεδρίαση τη ζήτησαν η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Πέτρος Λάμπρου, όχι ακριβώς αυτό που λέμε «ρεαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά σε κάθε περίπτωση σημαντικά στελέχη της πλειοψηφίας Τσίπρα. Τον Θόδωρο Καρυπίδη δεν φαίνεται να τον αντέχει το κλίμα, στο Βουδούρη όμως – και μετά τη μάχη στην Κεντρική Επιτροπή – ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει πίσω. Όπως και να έχει το πράγμα ωστόσο, η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι καθόλου ευοίωνη για το ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη στην Πελοπόννησο έχει ήδη υπονομευτεί. 

Αυτό δεν είναι ακριβώς ότι θα ήθελαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, με την υποψηφιότητα Καρυπίδη θεωρούσαν ότι διεκδικούσαν με αξιώσεις τη Δυτική Μακεδονία, ενώ πίστευαν ότι ο Βουδούρης θα φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην Πελοπόννησο. Με το μισό κόμμα και τις τοπικές ανοιχτά εναντίον του, αυτή η προοπτική εξανεμίζεται. Και στο φως αυτών των εξελίξεων, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά τι αξίζει το ψηφοδέλτιο, που κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο του, γιατί έχει σημασία ο χάρτης τη βραδιά των εκλογών, αν και μόνο για τις εντυπώσεις. 

Μόνο η Ρένα Δούρου στην Αττική, αντανακλά αυτό που πράγματι χρειαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των περιφερειών για να περάσει το πολιτικό μήνυμα της πολιτικής ανατροπής, δηλαδή ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος. Από τους συχετισμούς, η Δούρου είναι ήδη φαβορί, και το μοναδικό φαβορί. 

Στην Κεντρική Μακεδονία η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι ήδη βουλευτής και έχει βάσεις στο συνδικαλισμό. Ωστόσο, ανήκει στην πτέρυγα Λαφαζάνη και αυτό δεν είναι το είδος του Συριζαίου που συγκινεί τους πρωην πασόκους. Όλα θα εξαρτηθούν από την επιλογή της ΝΔ, σε μια περιφέρεια που η δεξιά κυριαρχεί. 

Στην Θεσσαλία, η Ηρώ Διώτη, επίσης βουλευτής είναι μια καλή υποψηφιότητα που έχει την ατυχία να κοντράρεται με τον Αγοραστό. Ο πρωην βουλευτής Λάρισσας και δημοφιλής είναι, και καλός περιφερειάρχης αποδείχτηκε. Στη Στερεά, ο Βαγγέλης Αποστόλου έχει να αντιμετωπίσει τον Κώστα Μπακογιάννη, και εδώ οι πιθανότητες είναι λίγες. 

Θα καταφέρει να χτυπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Κρήτη; Εδώ κατεβαίνει ο τρίτος υποψήφιος της πτέρυγας Λαφαζάνη, ο Μ. Κριτσωτάκης. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της ΝΔ και της οικογένειας Μητσοτάκη. Αν όλοι αυτοί στηρίξουν τον Αρναουτάκη, δύσκολα θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η μάχη φαίνεται να είναι ανοιχτή, όπως ανοιχτή θα είναι και η μάχη που θα δώσει ο Βασίλης Χατζηλάμπρου στην Αχαία. 

Σε Ήπειρο και Ιόνια οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μειονέκτημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο Θ. Γαλιατσάτος στα Ιόνια, αν και θεωρείται εξαιρετικό αυτοδιοικητικό στέλεχος. Ως Κεφαλλονίτης όμως δεν έχει καμιά τύχη, απέναντι στο Κερκυραίο Σπύρου, η Κέρκυρα έχει τους διπλάσιους ψηφοφόρους. Ανάλογη πάνω κάτω είναι και η θέση της Όλγας Γεροβασίλη στην Ήπειρο, η Άρτα είναι από τους μικρότερους νομούς της περιφέρειας, που θα κερδηθεί τα Γιάννενα. Αμφίρροπη θα είναι η μάχη σε Ανατολική Μακεδονία και Έβρο, ΄όπου ο Γιώργος Μορφίδης προέρχεται από την Καβάλα, όχι το μεγαλύτερο, αλλά ούτε και το μικρότερο νομό. 

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει το Νότιο Αιγαίο αφού στηρίζει τον Δήμαρχο Λειψών Μπενετο Σπύρου, παλαιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, που πήρε το χρίσμα και από τον Καμμένο. Τέλος ανοικτό θα είναι το ματς στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει ως υποψήφια μια Ηπειρώτισσα με μαμά από τη Χιο, την Αγλαΐα Κυρίτση, παρουσιάστρια της ΕΡΤ και κόρη του Λάζαρου Κυρίτση, πολιτευτή με την ΕΔΑ και το ΚΚΕ και επί δεκαετίες δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Ζωγράφου.