Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Στον κύκλο των…γερμανών τραπεζιτών μπορεί να κρύβεται η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η αυριανή μετάβαση του Γιάννη Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου που πληθαίνουν καθημερινά για νέο πακέτο χρηματοδότησης γιγαντώνει τις φήμες για ένα πιθανό «δώρο» των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Bundesbank (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα), όπως επίσης και με τον Γιούργκεν Φίτσεν, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν είχαν υποστεί «κούρεμα» με το PSI. 

Τα ομόλογα αυτά θα πρέπει να πληρωθούν από τη χώρα μας τη διετία 2014-2015, με τα 4,1 δισ. ευρώ από τα 17,5 δισ. ευρώ να λήγουν τον ερχόμενο Μάιο. Τα σενάρια για το ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί είναι πολλά και περιλαμβάνουν από κούρεμα των συγκεκριμένων ομολόγων, μέχρι και μετακύλιση των χρόνων αποπληρωμής, σε συνδυασμό με ένα πακέτο χρηματοδότησης για την κάλυψη του κενού τη διετία αυτή. 

Το χθεσινά δημοσιεύματα, του Reuters το οποίο ανέφερε ότι η Αθήνα πιθανώς να λάβει και τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη ύψους 10 - 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2015, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους προς την Ευρωζώνη, αλλά και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρεται στην πιθανότητα ενός κουρέματος ή σε ένα νέο πακέτο δανείων 10 με 20 δισ. ευρώ, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η προεργασία πάντως από την ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει και όπως τονίζει ο πρωθυπουργούς στους συνομιλητές του αναφερόμενος  στο θέμα του χρέους «το επιπρόσθετο που χρειάζεται είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά τα οποία ήδη έχουμε επιτύχει».  

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εταίρους μας υπενθύμισε ότι «εμείς πιάσαμε και ξεπεράσαμε από την πλευρά μας τους όρους της Συμφωνίας….Τώρα είναι η σειρά η δική τους να τηρήσουν τη συμφωνία, να μας δώσουν την πρόσθετη στήριξη που χρειάζεται για τη βιωσιμότητα του χρέους».  

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην έδρα του Οργανισμού στη Φρανκφούρτη, τον Σεπτέμβριο του 2012, δύο μήνες πριν το κρίσιμο Eurogroup του Νοεμβρίου όπου υπήρξε η γνωστή συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων με την Ελλάδα «τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, για να τηρήσουμε και εμείς τις δικές μας».  

Επισήμως, η συνάντηση Σαμαρά – Ντράγκι που έγινε κατ΄ιδίαν για 35 λεπτά, πριν ακολουθήσει ευρύτερη σύσκεψη με τους αξιωματούχους των δύο πλευρών, ήταν «ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», με τον έλληνα πρωθυπουργό να προσπαθεί να αποκαταστήσει τότε, την χαμένη, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. 

Ανεπισήμως, όλα τα σενάρια, ακόμα και ένα κούρεμα του χρέους μέσω των ελληνικών ομολόγων, μπορεί να συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση. Όμως όπως φάνηκε οι συνθήκες δεν ήταν αρκετά ώριμες για να συμβεί κάτι τέτοιο. Τώρα όμως;