Και στη άλλη άκρη του Ατλαντικού προκλήθηκαν αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη για την Δυτική Μακεδονία, με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Aμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο (AJC), από τη Νέα Υόρκη εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις αντισημιτικές δηλώσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η ΝΕΡΙΤ έχει εβραϊκές ρίζες και ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Εβραϊκή Συναγωγή της Θεσσαλονίκης είναι «μία πράξη που απειλεί την Ελλάδα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ντέιβιντ Χάρις ανέφερε ότι «οι ακραίες εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα δεν προέρχονται μόνο από τη Χρυσή Αυγή και την άκρα Δεξιά, αλλά όπως δείχνει και η ανάρτηση του Θεόδωρου Καρυποίδη στο Facebook και από την άκρα Αριστερά».«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και η κυβέρνησή του απορρίπτουν αυτές τις επικίνδυνες θέσεις και αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ελλήνων Εβραίων, να ζήσουν όπως όλοι οι έλληνες πολίτες με ειρήνη και αξιοπρέπεια».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατ. συμπεριλαμβάνει μία εβραϊκή κοινότητα 5.000 ανθρώπων, η οποία έχει χάσει την πλειοψηφία των μελών της κατά τη διάρκεια της Κατοχής και των απελάσεων στα στρατόπεδα θανάτου.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η ΝΕΡΙΤ ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι ο Καρυπίδης ισχυρίζεται πως το αρχικό της γράμμα (Ν) συνδέεται με την εβραϊκή λέξη «Νer» για το κερί, συμβολίζοντας τα αναμέννα κεριά κατά της εβραϊκής γιορτής του Χαανούκα, για τη νίκη των Εβραίων επί της αρχαίας Ελλάδας.

«Ο Σαμαράς ανάβει τα κεριά (Nerit) στα επτά μανουάλια των Εβραίων» έγραψε ο Καρυπίδης επισημαίνοντας ότι ετοιμάζει μία νέα «Χανοουκά κατά των Ελλήνων».

Ο κ. Χάρις προσθέτει ότι «είναι γνωστή η τακτική των πολιτικών εξτρεμιστών με το μαστίγωμα μίσους κατά των Εβραίων, με κάθε είδους θεωριών συνωμοσίας, που δεν προσφέρει τίποτα στα θέματα της χώρας». Παράλληλα σημειώνει ότι «αποκαλύπτεται για ακόμα μία φορά ότι παρά τις διαφορές τους η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά έχουν περισσότερα κοινά από όσα παραδέχονται. Τυφλό μίσος, μισαλλοδοξία και δημαγωγία» προσθέτει.

Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, μετά τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Σαμαρά, ενώ τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή. Μέχρι τώρα όμως η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν αντιδράσει στην ανάρτηση του Καρυπίδη στο Facebook. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτες, ρατσιστικές και αντισημιτικές» καταλήγει.