Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Επίθεση στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι «η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με παραποιημένα στοιχεία και πρέπει να πάει στην Παγκόσμια Τράπεζα».

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο και τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος που έχει τα ίδια προβλήματα με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Εξαπέλυσε επίθεση στη Γερμανία για το θέμα της διαφθοράς τονίζοντας ότι «έχουμε προβλήματα διαφθοράς, ας πούμε; Έχουμε ναι. Αλλά αν δείτε πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι υπάρχει συνήθως μια μεγάλη γερμανική εταιρία, η Siemens, η Ferrostahl, η MAN, η Daimler Chrysler... Άραγε, ποιος είναι αυτός που έχει το πρόβλημα; Γιατί το έχουμε μόνο εμείς; Το είχαμε και εμείς, αλλά το αντιμετωπίζουμε».

Για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως υπήρξε ελαστική ερμηνεία των στοιχείων για την Ιταλία και έτσι μπήκε και η χώρα στην ΟΝΕ:

«Γιατί η Ιταλία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα. Όλες οι χώρες έχουν εφαρμόσει διάφορους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος και της βιωσιμότητας του χρέους τους. Για ποιο μέγεθος του ελληνικού δημοσίου χρέους μιλάμε; Το ελληνικό δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς είναι 330 δισ. ευρώ. Οι τρεις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης έχουν συνολικά δημόσιο χρέος 7 τρισ. ευρώ! Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι τεράστιες. Εάν υπάρξει ένα πρόβλημα χρηματοδότησης μια μεγάλης χώρας υπάρχει απειλή για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος».

Παραδέχτηκε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι συστημικό πρόβλημα για την ευρωζώνη ,αλλά όπως κάθε άλλη χώρα του κοινού νομίσματος. Παρατήρησε πως υπάρχει στις πλάτες της Ελλάδας ένας ανταγωνισμός «αφανής ή εμφανής, θεσμικός, πολιτικός, οικονομικός και νομισματικός».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το θέμα των δηλώσεων του κυρίου Γκάμπριελ και στη συνάντηση που είχε με τον Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής διαβεβαίωσε τον κύριο Βενιζέλο πως οι δηλώσεις Γκάμπριελ παραποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.