Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Τα κυβερνητικά μέτρα για την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να δοθεί το ποσό των 500 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους, το ποσό των 6.000 ευρώ για οικοσκευή, επιδότηση για ανακατασκευές σπιτιών και επιχειρήσεων σε ποσοστό 80% με το 20% να είναι υπό τη μορφή άτοκου δάνείου.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς θα εξαιρεθούν για έναν χρόνο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Με εντολή της κυβέρνησης μεταφέρονται στο νησί 45 προκάτ αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές. Σε δύο μήνες θα είναι λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, με το υπουργείο Υποδομών να είναι υπεύθυνο για την προώθηση των εργασιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου θα αποκατασταθεί άμεσα ο δρόμος που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ θα μεταβεί στην Κεφαλονιά για να ενισχύσει τις δημοτικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

Όπως αποφασίστηκε σε κάθε αρμόδιο υπουργείο θα υπάρχει κάθετη δομή υπό τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, με τον συντονισμό τους να αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης  Βαρτζόπουλος και την γενικότερη εοπτεία ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα παραπάνω μέτρα, θα εφαρμοστούν με «διαδικασίες-εξπρές» ενώ εντολή του πρωθυπουργού είναι «να μην υπάρξει γραφειοκρατία».

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς το πρωί της Πέμπτης.

«Η Κεφαλονιά άντεξε» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης όλους όσους βοηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε ερώτηση αν υπάρχει έλλειψη συντονισμού απάντησε αρνητικά. «Κάθε άλλο» είπε συγκεκριμένα.

Συντονισμό ζήτησε ο πρωθυπουργός

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία. Πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα απ' όλα τους ανθρώπους της, να αποκασταστήσουμε τις ζημιές και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα, βοήθεια, γιατί είναι και ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση. Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα πρέπει πάνω απ' όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά, να είμαστε κι εμείς σωστά συντονισμένοι. Και γι' αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε για να δούμε μέχει και την τελευταία λεπτομέρεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πότε πρέπει να γίνει, από ποιον πρέπει να γίνει».