Την προσδοκία της ότι η έρευνα για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θα είναι γρήγορη, λεπτομερής και θα διέπεται από  διαφάνεια, εξέφρασε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ. Η έρευνα θα είναι πλήρης και χωρίς περιορισμούς διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η αρμόδια επίτροπος δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Φαρμακονήσι ήταν «επιχείρηση διάσωσης» και παρατήρησε ότι στην επικοινωνία που έχει με την Ελλάδα έχει διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «πολλή πρόοδος, αλλά όπως είπε υπάρχουν και εκκρεμότητες».

Υπενθύμισε ότι «στους ελέγχους συνόρων η απώθηση είναι παράνομη» και πρόσθεσε ότι «διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι υπήρξε από ελληνικής πλευράς απώθηση προς την Τουρκία».

Βενιζέλος: Η έρευνα θα είναι πλήρης

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για το τραγικό ναυάγιο και διαβεβαίωσε  ότι η ανεξάρτητη έρευνα που ήδη διατάχθηκε «θα είναι πλήρης και δεν θα έχει οποιοδήποτε περιορισμό σε εύρος και βάθος»

Αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «μας ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα και θέλουμε να λειτουργήσει παιδαγωγικά», παρέπεμψε δε σε σχετική επιστολή που απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την αρμόδια επίτροπο διαβεβαιώνοντας ότι «η έρευνα θα είναι πλήρης και θα φωτισθούν απόλυτα τα δεδομένα του ναυαγίου».

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το πρόβλημα της ιδιαίτερης πίεσης που δέχεται η ελληνική ακτογραμμή, παρατήρησε πως μολονότι αυτή είχε σταδιακά περιοριστεί, επιδεινώθηκε εκ νέου από τον Αύγουστο 2012 μετά από την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που παραπέμπει σε δίκαιη κατανομή βαρών», εξέφρασε την ευχή να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο το «σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών», τονίζοντας πάντως ότι αυτό «δεν δίνει απάντηση στο οργανωμένο έγκλημα» που διαπράττεται στη θάλασσα από τους εμπόρους διακίνησης.

Επικρίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική

Στις παρεμβάσεις τους εν συνεχεία, η κ.Μ.Κοππά (ΠΑΣΟΚ) επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης (που «καθιέρωσε μετανάστες δύο κατηγοριών») και του υπουργού Ναυτιλίας (που «απέδωσε στον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόθεση δημιουργίας πολιτικού προβλήματος»).

«Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο κατηγορίες ανθρώπων, διότι η ανθρώπινη ιδιότητα είναι μία κι ενιαία» απάντησε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί «αυστηρά ο νόμος».

Ο κ.Ν.Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε από την επίτροπο «να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πρόσβαση των μεταναστών», ο Κρ.Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ και επέδωσε «πολιτική ευθύνη» στον κ.Βενιζέλο, η κ.Μ.Γιαννάκου και ο Γ.Κουμουτσάκος υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη «δίκαιης κατανομής των βαρών» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, ενώ ο Χ.Αγγουράκης κατήγγειλε τη στάση της Ε.Ε.