Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος   

Η επιβίωση της κυβέρνησης είναι το ζητούμενο για τον Αντώνη Σαμαρά που διαπιστώνει ότι το κλίμα δύσκολο στην κοινωνία για τον δικομματικό συνασπισμό  παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική. 

Ο στόχος της κυβερνητικής επιβίωσης είναι ύψιστης προτεραιότητας για τον Πρωθυπουργό, σε συνδυασμό με την διασφάλιση της πολιτικής ενότητας και κυρίως της επανασύνδεσή της με τα κοινωνικά στρώματα που έχουν κόψει γέφυρες με τη ΝΔ. 

Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ και ειδικά την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα που θα ηγηθεί ο Βύρων Πολύδωρας, καθώς αναγνωρίζουν ότι δεν βοηθάει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού για επιστροφή φυγόκεντρων δεξιών δυνάμεων στα πάτρια εδάφη. 

Η αγωνία για την ανάκαμψη αποτελεί άλλωστε και το καθημερινό άγχος του πρωθυπουργού, ο οποίος αναζητεί επιμόνως το νέο όραμα που θα διασφαλίσει πορεία ενότητας σε κυβέρνηση και κόμμα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νικηφόρας προοπτικής για το επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. 

Σε αυτή την εσωτερική αναζήτηση υπουργοί και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να γεφυρώσει τις διαφορές και να χαράξει τη γραμμή ενότητας με το βλέμμα, πρωτίστως στις ευρωεκλογές. 

Ο Πρωθυπουργός επιμένει στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνησή του δεν αρκεί να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά απαιτείται συνεργασία και συστράτευση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη αγωνία και για τα προβλήματα καθημερινότητας και επιδίωξη του Αντώνη Σαμαρά είναι να μην γίνουν λάθη, τα οποία να δημιουργήσουν την εικόνα χαλάρωσης στον κυβερνητικό συνασπισμό και γι' αυτό και αναλαμβάνει και ο ίδιος δράση. 

Για την αναζήτηση του οράματος που θα συγκινήσει θα υπάρξουν αναλυτικές συζητήσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο το επόμενο διάστημα και δεν φθάνει μόνο το σύνθημα για το τέλος του μνημονίου και την μεταμνημονιακή εποχή ή την έξοδο στις αγορές. 

Στη σκιά της συζήτησης επί των σεναρίων για το νέο δάνειο που εξετάζει το Βερολίνο αρκετοί υπουργοί επιμένουν με έμφαση την αγωνία για την έλλειψη ενός κεντρικού στόχου πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ΝΔ για να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές

Τα ίδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου, υποστηρίζουν ότι η οικονομία, αν και μπορεί να είναι το δυνατό χαρτί για την κυβέρνηση, δεν είναι εύκολο ­ με βάση και τις δυσμενείς εξελίξεις διεθνώς να αποτελέσει το αποτελεσματικό όπλο της κυβέρνησης για να φθάσει σε νικηφόρα μάχη. 

«Η οικονομία μπορεί εν μέρει να προσφέρει σημαντικά πολιτικά οφέλη» λένε χαρακτηριστικά και ορισμένοι εξ αυτών, υπογραμμίζουν: «Πρέπει να αναζητήσουμε νέο οραματικό στόχο».