«Τη βαθύτατη θλίψη της ελληνικής Kυβέρνησης και όλης της ελληνικής κοινωνίας, για τις ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα, στο τραγικό συμβάν, στο τραγικό ναυάγιο, κοντά στο Φαρμακονήσι» εξέφρασε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ως ένα «αρακτηριστικό δείγμα της σοβαρής μεταναστευτικής πίεσης».

«Στην προκειμένη περίπτωση το τουρκικό αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε από τις επίγειες δυνάμεις που εδρεύουν στο Φαρμακονήσι, ενημερώθηκε αμέσως το περιπλέον σκάφος του λιμενικού Σώματος που έσπευσε στην περιοχή, υπήρχαν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και φτάσαμε σε ένα δράμα, πραγματικά, γιατί τελικά είχαμε έναν σημαντικό αριθμό ζωών, ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν», εξήγησε

Ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε και τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση στο Αιγαίο:

«Από τον Αύγουστο του 2012, η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος έχει επιβαρυνθεί εντυπωσιακά. Το 2008 είχαμε 15.000 περιστατικά, τα οποία είχαν μειωθεί εντυπωσιακά πριν από την τελευταία έκρηξη στη Συρία, και το 2011 είχαμε μειωμένα περιστατικά, και το 2012. Από τον Αύγουστο, όμως, του 2012, έχουμε μία επιδείνωση. Καλύπτει το ελληνικό λιμενικό σώμα, η ελληνική ακτοφυλακή, μια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Και η περιοχή αυτή, βέβαια, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νησιών και βραχονησίδων. Μέχρι στιγμής, έχει προβεί σε ενέργειες διάσωσης 3.120 ατόμων. Αυτό αναλογεί στο 29% όλων εκείνων που έχουν διέλθει χωρίς έγγραφα και χωρίς νόμιμες διαδικασίες τα σύνορα».