Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, προ ολίγων ημερών, όταν δήλωσε ότι «μόλις το 5% του συνολικού χρέους μπορεί να κηρυχθεί επαχθές», βρέθηκε ένα βήμα από το να ακολουθήσει τον… Πέτρο Τατσόπουλο! Διεσώθη με την «διορθωτική» του συνέντευξη και την διευκρίνιση ότι μπορεί να διαγραφεί ακόμα και χρέος που δεν έχει κηρυχθεί επαχθές.  

Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλύσει οριστικά και τελεσίδικα τις διαφωνίες του για το χρέος και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα- όχι στην περίπτωση κατά την οποία κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ούτε καν όταν κληθεί να σχηματοποιήσει το νέο εκλογικό του πρόγραμμα.  

Θυμίζουμε ότι επίσημη θέση του κόμματος είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που επισήμως δεν αμφισβητείται από κανένα.  

Ωστόσο, μια σειρά διαδοχικών δηλώσεων στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, έκανε την Αριστερή Πρωτοβουλία να διαβάσει πίσω από τις λέξεις των «ρεαλιστών» ότι στρώνεται το χαλί για οπισθοχώρηση έναντι των δανειστών .  

Και μπορεί η δήλωση Σταθάκη να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είχε ήδη καταγράψει ανάλογες τοποθετήσεις από τους Μηλιό, Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Μπαλάφα.  

Ο Γιάννης Μηλιός, έχει μιλήσει και για κούρεμα του χρέους και για αποπληρωμή όποιου μέρους απομείνει: «Το κούρεμα του χρέους πρέπει να συνοδεύεται από άμεση κατάργηση της λιτότητας, ανάκτηση της εργασίας, με αύξηση μισθών και πάταξη της παρανομίας, δηλαδή κατάργηση της μαύρης εργασίας, και η νέα δανειακή συμφωνία να εμπεριέχει σαφείς όρους σύνδεσης της αποπληρωμής όποιου μέρους του χρέους απομείνει με την πορεία συγκεκριμένων δεικτών που απεικονίζουν την πορεία της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ρήτρα ανάπτυξης.» 

Μαζί του, έχει συμφωνήσει και ο Γιάννης Δραγασάκης υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση:  «Θέλουμε ένα μορατόριουμ στις υποχρεώσεις για το χρέος για μια περίοδο, όσο θα χρειαστεί για να βγει η οικονομία από το τούνελ που έχει μπει. Δεύτερο, θέλουμε να διαγραφεί ή να γίνει απομείωση του συσσωρευμένου χρέους με οποιονδήποτε τρόπο. Και, το πιο σημαντικό, θέλουμε ρήτρα ανάπτυξης».  

Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας πως η γραμμή διαπραγμάτευσης θα είναι να κουρευτεί το χρέος και από εκεί κι έπειτα να συμφωνηθούν ρήτρες ανάπτυξης, για να πληρωθεί το κομμάτι του χρέους που δεν θα κουρευτεί.  

Το… κερασάκι στην τούρτα, το έβαλε ο Γιάννης Μπαλάφας (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας) δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες: «Η ακύρωση των μνημονίων θα έρθει μετά από συνεννόηση με τους δανειστές. Εμείς αναγνωρίζουμε το χρέος απλά θα το επαναδιαπραγματευτούμε».  

Πως απάντησαν οι… απέναντι; Στην ιστοσελίδα iskra.gr που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Πάνος Κοσμάς (μέλος της συνιστώσας Κόκκινο και της ΚΕ) αρθρογράφησε βάλλοντας ονομαστικά κατά Σταθάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Μπαλάφα.

«Είναι ένα εύγλωττο παράδειγμα για το πόσο μπορεί να στρεβλωθεί η εσωκομματική γραμμή στη μετατροπή της σε γραμμή προς την κοινωνία...» υποστήριξε υπογραμμίζοντας  μεταξύ άλλων: «Μην ψάχνουμε παρακαμπτήριο: ή παίρνουμε την πολιτική απόφαση να διαγράψουμε το χρέος ή όχι… Το γεγονός και μόνο ότι οι κεντρικοί εκφραστές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «κούρεμα» του χρέους, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Το δίλημμα «κούρεμα ή διαγραφή» ισοδυναμεί με το δίλημμα «αναδιαπραγμάτευση με αίσιο τέλος ή ρήξη;», «ανατροπή της λιτότητας ή αναδιαπραγμάτευση των όρων της;» 

Αντί επιλόγου: Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των «ρεαλιστών» θα δοθεί συνέχεια- πολύ σύντομα. Μόλις κοπάσει η σκόνη από τον καβγά για τον Βουδούρη και τον Καρυπίδη…