Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να γίνει η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερόγλου, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία από τις δύο πλευρές για το κοινό ανακοινωθέν. Αυτός είναι ο λόγος που ο Κύπριος πρόεδρος έρχεται σήμερα κατεπειγόντως στην Αθήνα για συνομιλίες με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σκοπός του ταξιδιού είναι το απαραίτητο “καλιμπράρισμα” της κοινής θέσης και το ξεκαθάρισμα στις τελευταίες λεπτομέρειες – ο Αναστασιάδης θα φύγει έχοντας πιθανότατα στις αποσκευές του την ημερομηνία κατά την οποία ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Ερτούγ θα επισκεφτεί την Αθήνα και ο Κύπριος ομόλογος του Μαυρογιάννης την Άγκυρα. 

Αυτή την εξέλιξη λίγοι την περίμεναν στην ελληνική πρωτεύουσα. Η αποτυχία της τελευταίας συνάντησης Αναστασιάδη-Ερόγλου, η εκλογή του “σκληρού” Νικόλα Παπαδόπουλου στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου στη Λευκωσία και ο ακύρηχτος εμφύλιος των τελευταίων μηνών στην Τουρκία, που περιόρισε τη δυνατότητα ελιγμών της τουρκικής κυβέρνησης είχαν κάνει πολλούς να πιστεύουν, ότι το Κυπριακό θα παραμείνει σε κατάσταση Νιρβάνας. Έκαναν λάθος, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. 

Μακριά από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όλο αυτό το διάστημα, πάντα κάτι συνέβαινε βέβαια με σημαντικότερη εξέλιξη τη συμφωνία, μετά από 53 χρόνια, ανάμεσα στη Βρετανία και την Κυπριακή Δημοκρατία για το έδαφος των βάσεων. Τα νήματα του Κυπριακού ποτέ δεν σταμάτησαν να κινούνται στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί θέλουν να αποκατασταθεί η ηρεμία ανάμεσα στους κυριότερους συμμάχους τους στην περιοχή, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ελλάδα, ξέρουν ότι το Κυπριακό, είναι ένα κλειδί πασπαρτού για όλα.

Η Ουάσιγκτον επέλεξε να στηρίξει τον Αναστασιάδη και έριξε όλο της το βάρος υπέρ ενός κοινού ανακοινωθέντος με τους όρους που είχε αυτός καθορίσει. Το Λονδίνο ευθυγραμμίστηκε αμέσως με τη στάση αυτή, κάτι που έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα και την κατεχόμενη Λευκωσία, ότι το παιχνίδι χόντρυνε. Η επίσκεψη Νούλαντ στην Κύπρο απλώς επικύρωσε τα αποτελέσματα αυτής της διπλωματικής προσπάθειας, οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν. 

Η εξέλιξη αυτή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την εσωτερική πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα, όπου ιστορικά το θέμα λειτουργούσε πάντα καταλυτικά στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Το ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις (από το Νικόλα Παπαδόπουλο) στις τελευταίες εξελίξεις σημαίνει πολύ απλά ότι κάποιοι θα τις υιοθετήσουν και στην Ελλάδα.

Ήδη οι χιαστί συνομιλίες σαν μέθοδος είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, όχι μόνο αντιπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση, Κύπριοι και Τούρκοι κατέγραψαν, παρά τις ελληνικές διαψεύσεις μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Βενιζέλο (που τις δέχεται) και το Σαμαρά (που φέρεται να τις απορρίπτει). Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα θα υποχρεωθεί να το κάνει. Το Κυπριακό μπορεί να μην πουλάει, δημιουργεί όμως εντονότατες αναταράξεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Η πρώτη σημαντική εξέλιξη πάντως θα έρθει πιθανότατα από τη Νέα Υόρκη, με την αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ που θα είναι παρών στο κοινό ανακοινωθέν, θα τερματίσει όμως την αποστολή του και θα αντικατασταθεί. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, ποτέ ο Ντάουνερ δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων. Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη έρχεται από τις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά και η ΕΕ θα ορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό