Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σε δισεπίλυτο σταυρόλεξο αναδεικνύεται για τη Νέα Δημοκρατία η εξεύρεση υποψηφίων για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές ζυμώσεις και συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες και ο αρχικός στόχος ήταν οι κεντρικές υποψηφιότητες να ανακοινωθούν εντός Δεκεμβρίου, έχει πλέον… Φλεβαρίσει και ακόμη αναζητούνται οι ικανοί για Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και για τουλάχιστον τρεις περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο η ανησυχία δεν κρύβεται καθώς παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν τρεις ολόκληροι μήνες μέχρι τις εκλογές της 18ης Μαϊου, η καθυστέρηση στην εξεύρεση των εκλεκτών δημιουργεί περιπλοκές και, ταυτόχρονα, περιορίζει καθημερινά τις διαθέσιμες επιλογές που έχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Και μάλιστα σε αναμετρήσεις που, εκ των πραγμάτων, θα δώσουν το πολιτικό μήνυμα το βράδυ των εκλογών. 

Στην Αθήνα, μετά από μία αναζήτηση που πέρασε από την απροθυμία στελεχών όπως ο Νικ. Δένδιας, Μ.  Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, το «όχι» της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Φωτεινής Πιπιλή και τη χθεσινή απόσυρση του κ. Κώστα Μίχαλου, τα περιθώρια στενεύουν. Η επιλογή στήριξης του κ. Γ. Καμίνη δεν έχει βάση, καθώς ο νυν δήμαρχος εμφανίζει απογοητευτική αποδοχή στις μετρήσεις ενώ μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα έδινε… φτερά στην υποψηφιότητα του «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη. Αντίστοιχως, απίθανη θα πρέπει να θεωρείται και η στήριξη του πρώην Δημάρχου, αν και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του. 

Εφόσον ο κ. Σαμαράς και ο Γραμματέας της Ν.Δ. δεν έχουν κάποιον κρυφό άσσο στο μανίκι τους, στο τραπέζι, προς ώρας, υπάρχει μόνον το όνομα του… αυτοπροτεινόμενου Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία μέσω των δημοτικών εκλογών να… επανακάμψει στο πολιτικό σκηνικό και να τον ξαναθυμηθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. Πάντως, λόγω «μεσαιοχωρήτικου» προφίλ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης ψηφοφόρων και από άλλα κόμματα, εάν τελικά κατέβαινε στην αναμέτρηση. 

Μετά από τις διαρροές των προηγούμενων ημερών, όταν και κυκλοφόρησαν μερικές δεκάρες ονομάτων ως υποψηφίων, πλέον ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει πλήρες σιωπητήριο μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις. 

Αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν και για την περιφέρεια Αττικής, μία από τις πιο ισχυρές περιοχές για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως απέδειξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για λογιαριασμό του Newpost. Η διαφορά ψήφων μεταξύ του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές του 2012 προσέγγιζε τις 80.000 και είναι κατανοητό το μέγεθος της δυσκολίας. Ο νυν δήμαρχος Περιστερίου Ανδ. Παχατουρίδης, το όνομα του οποίου ακούστηκε, εμφανίζεται επιφυλακτικός, εν ενεργεία βουλευτές δεν θέλουν να αναλάβουν το δύσκολο έργο ενώ ο κ. Θανάσης Σκορδάς μάλλον ακούστηκε ως μία από τις επιλογές και, πάντως, όχι  μεταξύ αυτών που εμφανίζουν ισχυρές πιθανότητες υλοποίησης, ενώ στα αυτοδιοικητικά γραφεία ακούγεται το όνομα του κ. Γρηγ. Ζαφειρόπουλου. 

Και φτάνουμε στην περίπτωση, Σγουρού. Ο νυν Περιφερειάρχης φέρεται να διατηρεί κάποιες δυνάμεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο του όποιου γαλάζιου υποψηφίου, ο οποίος θα πρέπει να αντέξει στην παρουσία Σγουρού και στην παρουσία των Παναγιώταρου και Νικολόπουλου στην ίδια περιφέρεια. Με αυτό το σκεπτικό, δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται να στηριχθεί, αυτοδιοικητικά, ο νυν περιφερειάρχης ώστε ακόμη και η πιθανή ήττα να μην χρεωθεί στη Ν.Δ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μία τέτοια επιλογή είναι πολύ πιθανό να «απελευθέρωνε» ακόμη περισσότερους δεξιούς ψηφοφόρους προς τα δύο άλλα ψηφοδέλτια. 

Θεσσαλονίκη 

«Η καρδιά της ΝΔ είναι στη Θεσσαλονίκη» σχολίαζε προ ημερών κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επιθυμώντας να καταδείξει την παραδοσιακή, ψυχική σχέση της Ν.Δ με τη συμπρωτεύουσα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον γαλάζιο υποψήφιο καθώς ο Γιάννης Μπουτάρης διατηρεί σημαντική ισχύ. Μεταξύ πολλών άλλων σεναρίων, είχε ακουστεί ως επικρατέστερο το δίδυμο Γιάννη Ιωαννίδη και Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον πρώτο να διεκδικεί το Δήμο και τον νυν Περιφερειάρχη να διεκδικεί την επανεκλογή του στην Κεντρική Μακεδονία, αντίστοιχα. Στο παρελθόν, πάντως, είχε συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο… ανατροπής, με τον πιο «φρέσκο» Τζιτζικώστα να διεκδικεί το Δήμο από τον Γ. Μπουτάρη.