Θέματα που αφορούν στην Ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο καταστροφικό διπλό χτύπημα του εγκέλαδου στην Κεφαλονιά και στους τρόπους επούλωσης των πληγών που έχουν ανοίξει στο νησί του Ιονίου απασχόλησαν τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένο της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ.

Ο κ. Φούχτελ συνοδευόταν από 5 βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Σε δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι «είχαμε μία νέα συνάντηση με τον κύριο Φούχτελ. Είναι μεγάλη μας χαρά που τον ξανασυναντάμε στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας η οποία έχει αρχίσει και εμφανίζει καρπούς που είναι εμφανείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συζητήσαμε πολλά θέματα. Θα μπορέσουμε να κάνουμε εξειδίκευση τις επόμενες μέρες για να προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτήν την συνεργασία. Τον ενημερώσαμε και για το θέμα της Κεφαλονιάς, για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Μας είπε ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν και υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια στο νησί».

Από την πλευρά του ο κ. Φούχτελ δήλωσε μετά την συνάντηση:

«Θα ήθελα να τονίσω κατ’ αρχήν ότι η συνεργασία με τον Υπουργό τον κύριο Μιχελάκη είναι εξαιρετική. Έχουμε πάρα πολλούς τομείς όπου συνεργαζόμαστε εδώ και καιρό, εντατικοποιούμε κάποια ζητήματα και δεν μένουμε μόνο στενά στις αρμοδιότητες του δικού του Υπουργείου αλλά ξέρουμε ότι μας παρέχει την υποστήριξη για επαφές και επικοινωνία και με άλλα αρμόδια Υπουργεία.

Έχουμε μία πληθώρα θεμάτων και όπως καταλαβαίνετε  αυτό το πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε διαδημοτικό επίπεδο αρχίζει  πλέον να δείχνει τους πρώτους καρπούς. Έχουμε μαζί μας στην αποστολή έναν συνάδελφο ο οποίος είναι σε καθημερινή επικοινωνία και επαφή με την Κεφαλονιά επειδή από πέρσι έχουν ξεκινήσει και εκεί διαδημοτικές συνεργασίες. Γνωρίζει για την κατάσταση που υπάρχει και είναι έτοιμος να παρέχει οποιαδήποτε συνεργασία ή υποστήριξη αν ζητηθεί.

Έχουμε βέβαια μιλήσει με τον Υπουργό και για όλη την ετοιμότητα που έδειξε ο κρατικός μηχανισμός από την πρώτη στιγμή. Έχουμε εντυπωσιαστεί από το πώς κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και οποιαδήποτε υποστήριξη μπορούμε εμείς να παρέχουμε στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων στους δήμους και όσον αφορά τεχνογνωσία αλλά και οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης θα το πράξουμε.

Έχουμε στην αποστολή μας ειδικούς όσον αφορά στην αντιμετώπιση καταστροφών. Είχε σχεδιαστεί πριν από λίγες βδομάδες να γίνει ένα σεμινάριο για αυτό το σημαντικό ζήτημα της πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστροφών και αυτό δείχνει πως και τους δύο Υπουργούς μας απασχολεί αυτό το ζήτημα. Είναι μαζί μας εκπρόσωποι από φορείς παροχής τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης καταστροφών αλλά και εκπρόσωποι του πυροσβεστικού σώματος και νομίζω ότι στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας θα μπορέσουμε όχι μόνο στην τωρινή κατάσταση αλλά και ευρύτερα να έχουμε μία τέτοια ανταλλαγή».