Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η αποστολή των δανειστών θα επιστρέψει «σύντομα» στην Αθήνα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη τύπου από την Ουάσινγκτον, χωρίς όμως να βγάλει ειδήσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Ράις δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας, λέγοντας ότι «η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα μόλις ξεκαθαρίσουμε τεχνικά θέματα. Δουλεύουμε εντατικά με την Ελλάδα και την Ε.Ε. για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Για το ζήτημα διαχείρισης του ελληνικού χρέους και για τον ρόλο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τις δεσμεύσεις του προγράμματος». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ έως το 2022».

«Εφόσον η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στη χώρα» υπογράμμισε.

Η φράση του κ. Ράις «είναι απαραίτητο» προκάλεσε διευκρινιστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, με τον εκπρόσωπο να υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση εξελίσσεται και πρέπει να δούμε τους αριθμούς» και πως «όσο η Ελλάδα ανταποκρίνεται τότε οι εταίροι θα τη βοηθούν», χωρίς να προβεί σε αποκαλύψεις.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας στις αγορές, ο κ. Ράις τόνισε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά, θέτοντας ως «κλειδί» την εφαρμογή του προγράμματος.