Μικρότερη του αναμενόμενου 4% μπορεί να είναι ενδεχομένως η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2013, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν από μπαράζ επαφών στη Φρανκφούρτη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Λέσχη Επιχειρηματικότητας «Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft» παρουσία 100 και πλέον κορυφαίων επιχειρηματιών της Γερμανίας, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, η οικονομία αρχίζει να δείχνει τα πρώτα πολύ ενθαρρυντικά σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πρωτογενές πλεόνασμα, είπε πως αυτό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2014 για το 2013 είναι της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ, πρόσθεσε όμως πως, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι ακόμη και αυτός ο φιλόδοξος στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Κατά την ομιλία του παρουσίασε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το οποίο θα παρουσιάσει σε λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που του έγιναν.

Σειρά επαφών στη Φρανκφούρτη

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ είχε επαφές με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν, τον πρόεδρο της Deutsche Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και τραπεζικού τομέα της Γερμανίας.

Μετά την ομιλία του στη Λέσχη ακολούθησε η συνάντηση με τον κ. Φίτσεν, με τον οποίο μίλησαν για τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και για τις διεθνείς αγορές.

Κατόπιν, ο ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε με τον κ. Βάιντμαν, στον οποίο επίσης παρουσίασε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν στον να φτάσει η χώρα μας σε πρωτογενές πλεόνασμα.