Σαν να μην έφταναν τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς περνούν ακόμα πιο δύσκολες ώρες εξαιτίας των συνεχών μετασεισμών.

Δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:21 της Πέμπτης 12 χιλιόμετρα δυτικά από το Αργοστόλι στην Κεφαλονιά σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στο πέντε χιλιόμετρα.

Στα 4,5 Ρίχτερ ανεβάζει το μέγεθος της δόνησης το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 4 βαθμών, στις 20:05, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα πέντε χιλιόμετρα.

Με διαδικασίες - εξπρές τα κυβερνητικά μέτρα

Τα άμεσα βήματα προκειμένου να προωθηθούν, χωρίς χρονοτριβή, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ορίστηκαν στην πρώτη διυπουργική σύσκεψη για το συντονισμό της κρατικής μηχανής που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στη σύσκεψη μετείχαν γενικοί γραμματείς και στελέχη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τα θέματα που εξετάστηκαν και ορίστηκαν ως άμεσης προτεραιότητας ήταν:

- Η επιδότηση κατά 80% του ποσού για τις επισκευές κτιρίων και κατά 20% με άτοκο δάνειο

- Η επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ τον μήνα

- Η επιδότηση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ

- Η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για το 2014

- Η αποκατάσταση της λειτουργίας του λιμένος Ληξουρίου εντός δύο μηνών

- Επισκευές στον κύριο οδικό άξονα της Κεφαλονιάς

- Η τοποθέτηση 45 αιθουσών διδασκαλίας προκάτ, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία του νησιού

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προσδιορίσθηκαν επακριβώς τα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών και υπηρεσιών στο νησί της Κεφαλονιάς.

Καταρτίσθηκε ο Οδικός Χάρτης ενεργειών για την επίτευξη των στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ ορίσθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα συμμετέχουν σε Ομάδες Εργασίας για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη.

Παράλληλα, συμφωνήθηκαν οι δράσεις για την υποστήριξη του τοπικού κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος ορίσθηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων ώστε να λειτουργήσει μία κάθετη δομή που θα επιτρέψει να αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, θα μεταβεί στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου της ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες - εξπρές για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασισθεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακούφισης των σεισμόπληκτων με όσο το δυνατόν μικρότερες καθυστερήσεις.