Κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, είναι το Κυπριακό επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλου.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σημείωσε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για το ζήτημα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, ενώ υπονοώντας ότι δεν θα δεχτεί άλλη ιστορία τύπου Ανάν, τονισε πως «πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας του κυπριακού.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία κάνοντας λόγο για απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης.

«Τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν το κοινό ανακοινωθέν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Επανέλαβε ότι από τις μέχρι στιγμής διεργασίες ενδέχεται σύντομα να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή διακήρυξη, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να κινηθούν οι δύο πλευρές.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για κοινή πορεία με την ελληνική κυβέρνηση και εκτίμηση ότι η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει και τις προοπτικές της εθνικής συνεννόησης.

Τους τρεις πολιτκούς άνδρες απασχόλησαν επίσης οι πιέσεις της αμερικανικής διπλωματίας τόσο προς τη Λευκωσία, όσο και προς την Άγκυρα που φαίνεται ότι πιάνουν τόπο και ίσως μάλιστα υπάρξουν εξελίξεις εντός του Σαββατοκύριακου.

Όπως εξάλλου έχει ήδη γράψει το newpost.gr εντός του Σαββατοκύριακου ενδέχεται να γίνει η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερόγλου, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία από τις δύο πλευρές για το κοινό ανακοινωθέν.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Κύπριος πρόεδρος ήρθε κατεπειγόντως στην Αθήνα για συνομιλίες με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.