«Πρόβα» πολέμου έγινε στη Λέσβο καθώς στις τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας ,από ότι πληροφορήθηκε το ελληνικό Πεντάγωνο , υπήρξε αναβάθμιση στην εκπαίδευση των επιθετικών επιχειρήσεων των στρατευμάτων της ημισελήνου στις μικρασιατικές ακτές.

Βέβαια η Λέσβος είναι πολύ μεγάλο νησί, πολύ καλά οχυρωμένο, εξοπλισμένο και επανδρωμένο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έναν από τους εύκολους θεωρητικά στόχους της Άγκυρας.

Ωστόσο το ΓΕΕΘΑ και ειδικότερα το ΓΕΣ έστειλε το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα στην απέναντι όχθη.

Οργάνωσε και πραγματοποίησε μία μεγάλη άσκηση που το σενάριο ήθελε η Τουρκία να επιτίθεται στο νησί και να καταφέρνουν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα.

Οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού είχαν σαν αποστολή να προωθηθούν μεγάλες δυνάμεις από αέρα και ξηρά στο εχθρικό προγεφύρωμα και να το διαλύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα με επιχείρηση αστραπή.

 

Στην αντεπίθεση κλήθηκαν για υποστήριξη ζεύγος αεροσκαφών F-4 της

Πολεμικής Αεροπορίας, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι από την 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) . Κατά τη διάρκεια της τακτικής άσκησης μετα στρατευμάτων εκτελέστηκαν βολές επιθετικών ελικοπτέρων, πυροβολικού, όλμων, αρμάτων μάχης, αντιαρματικών όπλων και πολυβόλων από το σύνολο των ασκούμενων δυνάμεων.

 

Η εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα με την επωνυμία «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολών «Καμμένου Δάσους» και η άσκηση εξελισσόταν συνεχώς επί 48 ώρες και πήρε μέρος η επονομαζόμενη 98 ΑΔΤΕ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» .

Να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις αυτές ενδυναμώνουν και το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών μας

 

Γ. Κοκ.