Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες θα πρέπει να τελειώσει στις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία. Οριζοντίως θα πρέπει να συμπληρωθούν τα ονόματα των υποψηφίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καθέτως για τις 13 Περιφέρειες της χώρας. 

Το βάρος αναμένεται να πέσει στους μεγάλους Δήμους, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε κρίσιμες Περιφερειακές Διοικήσεις, καθώς εκεί αναμένεται να δοθεί η μάχη των πολιτικών εντυπώσεων που θα κρίνει και την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα από τον Ιούνιο και έπειτα. 

Ωστόσο, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει το «πανηγύρι» με τις υποψηφιότητες που ανακοίνωσε στην Κ.Ε. η ηγεσία του κόμματος, εν μέσω έντονων διαφωνιών, στη Νέα Δημοκρατία, ορισμένοι υπουργοί και στελέχη κάνουν ότι μπορούν για να πυροβολήσουν τα πόδια τους. 

Μόλις χθες και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσε το θέμα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη και ο «χαμός» που ακολούθησε τις αντισημιτικές δηλώσεις του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για το Δήμο Θεσσαλονίκης και αυτοανακηρύχθηκε υποψήφιος για την Περιφέρεια. 

Η κίνηση έγινε με το σκεπτικό ότι ο νεαρός νυν Περιφερειάρχης θα μπορούσε να αναμετρηθεί άνετα και να «χτυπήσει» τον Γιάννη Μπουτάρη για το θώκο του Δημάρχου. 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποφάσισε να καλέσει στην παρέλαση τους Χρυσαυγίτες, αντέδρασε και αρνήθηκε να δώσει την μάχη για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα έπειτα από την επικοινωνία που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου, επέστρεψε στην συμπρωτεύουσα και κάλεσε εκτάκτως την περιφερειακή του ομάδα για να τους ενημερώσει και να ζητήσει τη στήριξή τους. 

Στις 14:44 το μεσημέρι φεύγει από το προσωπικό email του κ. Τζιτζικώστα δελτίο Τύπου, με το οποίο, για να προλάβει τις εξελίξεις, αυτοανακηρύσσεται υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη – Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία».  

Της ανακοίνωσης αυτής ακολουθεί ένα λεπτό αργότερα, στις 14:45, δήλωση που φεύγει αυτή τη φορά, από το προσωπικό email του Παναγιώτη Ψωμιάδη, με την οποία τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα. Όπως αναφέρει ο έκπτωτος Περιφερειάρχης «μάγος δεν ήμουν, αλλά πριν ένα χρόνο είχα προβλέψει τα σημερινά γεγονότα», αν και ο ίδιος όπως φάνηκε δεν μπόρεσε να προβλέψει ούτε τη δικαστική καταδίκη του. 

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη γόρδιο δεσμό αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία και η Αθήνα, όπου ορισμένοι υπουργοί, όπως ο Νίκος Δένδιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά και στελέχη όπως η Φωτεινή Πιπιλή, αρνούνται να δώσουν τη μάχη για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, αν και οι σχετικές μετρήσεις τους εμφανίζουν στις πρώτες θέσεις.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, κρούση έγινε και στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος επίσης φέρεται να αρνήθηκε. Στα ονόματα που συζητούνται για το Δήμο της Αθήνας πάντως, περιλαμβάνεται και αυτό του Γιάννη Μιχελάκη.  

Αν και επισήμως δεν έχει γίνει κάποια κρούση στον υπουργό Εσωτερικών, σε συνέντευξή του πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Μιχελάκης είχε αναφέρει ότι «αυτά τα θέματα αποφασίζονται κεντρικά από το κόμμα και η τελική απόφαση είναι του πρωθυπουργού. Η άποψή μου είναι ότι όταν αποφασίσει κάτι ο Πρόεδρος του κόμματος αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό». 

Την πραγματικότητα που περιγράφεται στην παραπάνω φάση φαίνεται ότι ξεχνάνε ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο πρωθυπουργός είναι αυτός που διορίζει και παύει τους υπουργούς του. Το γόρδιο δεσμό θα κληθεί να λύσει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι τέτοια προβλήματα τα κόβει μαχαίρι… 

Στην περίπτωση πάντως που η Νέα Δημοκρατία συμπεριλάβει στις υποψηφιότητές της για τους Δήμους και τις Περιφέρειες υπουργικά στελέχη, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανασχηματισμός της κυβέρνησης άμεσα, ο οποίος θα δώσει λύσεις και για υπουργούς που έχουν…ολοκληρώσει την αποστολή τους.