«Οι σημερινές κοινές δηλώσεις Αντ. Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενισχύουν τις ανησυχίες που διατύπωσε το ΚΚΕ, με αφορμή και τη δημοσίευση στον Τύπο σχεδίου κοινής ανακοίνωσης, που αναφέρεται σε δύο «συνιστώντα κράτη», στη λογική του σχεδίου Ανάν».

Αυτό τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τη σημερινή συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρισμοί Σαμαρά και Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι, αφού η ΕΕ όχι μόνο δε συνέβαλε στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα με τις παρεμβάσεις της, από κοινού με τις ΗΠΑ, προωθεί σχεδιασμούς στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την  κατοχή  στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «δε θα συναινέσει σε λύσεις τύπου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός και θα συνεχίσει να στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, ενάντια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ».