«Οι συμβάσεις έχουν ψηφιστεί το 2007 και η τιμή μονάδας τα 4 λεπτά χωρίς ΦΠΑ ανά χιλιόμετρο για την αξία των διοδίων ψηφίστηκε τότε. Όσοι το έχουν ξεχάσει ας το θυμηθούν» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι «στον Ωρωπό οι κάτοικοι δεν θα πληρώσουν καμία αύξηση».

«Το 2007 ορίστηκε η τιμή στην ελληνική Βουλή και στις συμβάσεις και όχι το 2014. Στις συμβάσεις του 2013 που ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν από λίγες μέρες δεν υπάρχει καμία αναφορά στα διόδια. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι οι τιμές των διοδίων είναι ευθύνη της εμπορικής πολιτικής του παραχωρησιούχων με βάση τα 4 λεπτά. Αυτοί βάζουν τιμές, παρέχουν εκπτώσεις και όποια άλλη εμπορική πολιτική μπορούν να ασκήσουν.  Όχι το υπουργείο.  Με βάση, επαναλαμβάνω, τις συμβάσεις που υπέγραψαν» σημείωσε επισημαίνοντας ότι «οι συμβάσεις κατέρρευσαν με την κρίση. Από το 2011 τα έργα ρήμαξαν και δεν βγήκε μπουλντόζα στο δρόμο. Καταφέραμε να τις ενεργοποιήσουμε και τις ψηφίσαμε το Δεκέμβριο του 2013. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διόδια και τιμές στις συμβάσεις του 2013».

Ο υπουργός τόνισε πως «στη συζήτηση στη Βουλή για τις τιμές των διοδίων δήλωσα: υπάρχει ένα μεγάλο άδικο που εντοπίζεται στη βορειοανατολική και νοτιοδυτική Αττική, που έχει σχέση με τους συχνούς χρήστες και τους κατοίκους. Δεσμεύτηκα ότι δεν θα γίνει τίποτα απολύτως πριν λύσουμε αυτά τα θέματα των παράπλευρων και εναλλακτικών διαδρόμων, το θέμα των εκπτώσεων, ή του αναλογικού συστήματος». 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε: «Δεν θα γίνει τίποτα λοιπόν εάν πρώτα δεν λυθούν αυτά τα ζητήματα. Είναι δική μου απόφαση και θα εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε λέει οτιδήποτε άλλο, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά σπέκουλα. Σας διάβασα επί λέξει τι είπα στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2013. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Αυτά δήλωσα στη Βουλή το Δεκέμβριο και τα επαναλαμβάνω και τώρα επί λέξει, όπως είναι γραμμένα στα πρακτικά της Βουλής: "στον Ωρωπό οι κάτοικοι δεν θα πληρώσουν καμία αύξηση". Επαναλαμβάνω, οι κάτοικοι του Ωρωπού δεν θα πληρώσουν καμία αύξηση. "Η τιμή των διοδίων παραμένει γι’ αυτούς 2,10, αντί για 3,35 που είναι η νέα τιμή στα διόδια Αφιδνών αυτή τη στιγμή". Άρα η αδικία διορθώθηκε».

«Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος να βγάζει ανακοινώσεις και να ξεσηκώνει τον κόσμο για τα μικροεκλογικά του συμφέροντα, καλά θα κάνει να πάει να εξυπηρετήσει τους δημότες του, να οργανώσει το ΚΕΠ, να μοιράσει στον κόσμο πομποδέκτες, σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο, για να μην πληρώνουν οι κάτοικοι τζάμπα λεφτά» υπογράμμισε προσθέτοντας:

Να προστατεύσει τα συμφέροντα των δημοτών του και να εκμεταλλευτεί τη νέα οικονομική δραστηριότητα που δημιουργείται στην περιοχή του για να φτιάξει νέες θέσεις εργασίας για τους δημότες. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «οι αυτοκινητόδρομοι είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Χρήματα που έχουν προέλθει από τα χρήματα των φορολογουμένων. Όσοι τους χρησιμοποιούν, οι χρήστες, πληρώνουν το αναλογούν τίμημα. Όποιος δεν πληρώνει, ή εμποδίζει τη λειτουργία ή μπλοκάρει τα διόδια, κλέβει τους φορολογούμενους. Θα διωχθεί αστικά και ποινικά». 

Παράλληλα, είπε ότι «θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών, των πολλών. Θα προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει αποζημιώσεις στις παραχωρήσεις, γιατί αυτές οι συμπεριφορές έχουν ως συνέπεια τη μεταφορά πολλαπλού κόστους στο κοινωνικό σύνολο».