ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόμος στο ενδεχόμενο το «φαινόμενο» Καρυπίδη να επαναληφθεί

Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2014, 08:22 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2014, 15:52
Τρόμος στο ενδεχόμενο το «φαινόμενο» Καρυπίδη να επαναληφθεί
Facebook Twitter Whatsapp

«Οποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Με την παροιμία αυτή σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου τη «γκάφα» με την επιλογή του Θόδωρου Καρυπίδη για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, και όπως λένε οι υποψηφιότητες πλέον θα περνάνε από «ψιλό κόσκινο». 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Οποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Με την παροιμία αυτή σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου τη «γκάφα» με την επιλογή του Θόδωρου Καρυπίδη για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, και όπως λένε οι υποψηφιότητες πλέον θα περνάνε από «ψιλό κόσκινο».

Με δεδομένο ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της επιλογής υποψηφίων δημάρχων για δήμους ανω των 60.000 δημοτών, είναι πιθανόν ότι ακόμα και υποψηφιότητες που έχουν προαναγγελθεί να τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο, χωρίς να αποκλείεται και εκείνη του Οδυσσέα Βουδούρη, όχι μόνο για το παρελθόν των προσώπων, αλλά κυρίως με τη διευσδυτικότητα που αυτά καταγράφουν στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Πάντως στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να κάνουν το άλμα προς το εμπρός και να μην επιτρέψουν το φαινόμενο Καρυπίδη να οδηγήσει σε εσωστρέφεια ή ακόμα χειρότερο να καταστεί ενδημικό φαινόμενο, με κίνδυνο να καθιστά καθημερινά απολογούμενο το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι ουδείς στην Κουμουνδούρου επιθυμεί να χρεώσει σε πρόσωπα τις επιλογές, ακόμα και στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» κρατούν στάση ευθύνης αφού όπως τα ίδια επισημαίνουν «οι επιλογές καλές ή κακές χρεώνονται σε όλους, δεν είναι ώρα να χρεωθούν κακές επιλογές σε πρόσωπα».

Ουσιαστικά άπαντες αναγνωρίζουν ότι «κάτι πήγε στραβά», αλλά αυτό απέχει από το να χαρακτηρισθεί ως «παθογένεια», αφού όπως επισημαίνεται «μόνο η επίθεση εξασφαλίζει την επιτυχία». Γι' αυτό αφήνοντας πίσω το όντως «βαρύ τοπίο στη Κοζανίτικη ομίχλη» επιχειρούν το βήμα μπροστά.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ξεκινήσει ένα οδοιπορικό και στις δεκατρείς περιφέρειες με διττό στόχο: αφενός να στηρίξει τις υποψηφιότητες και αφετέρου να ξαναβρεί την επαφή με την κοινωνία, αφου οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές «έχουν αποκτήσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα».

Όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου στελέχη του κόμματος «καλές είναι οι ευρωπαϊκές περιοδείες, αλλά και η ελληνική κοινωνία περιμένει να ακούσει τον πρόεδρο», θέλοντας να επισημάνουν ότι «απαιτείται υψηλότερος βαθμός επανασύνδεσης του κόμματος με την κοινωνία».

Όσο και αν η Αριστερά δεν διακατέχεται απο το σύνδρομο του αρχηγού, ουδείς παραβλέπει ότι το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο Αλέξης Τσίπρας και γι' αυτό ζητούν ενεργότερη συμμετοχή του στην επαφή του κόμματος με την κοινωνία. Γι' αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί ότι ολόκληρο το στελεχικό δυναμικό θα είναι σε «θέση μάχης» για να στηρίξει τον αγώνα περιφερειαρχών και δημάρχων. Οπως λέγεται «κρούσματα διακριτικής αποστράτευσης θα παταχθούν», που σημαίνει ότι κανείς και καμία δεν μπορούν να επικαλεστούν «φόρτο εργασίας», και υπενθυμίζεται ότι μπορεί «η νίκη να έχει πολλούς πατέρες αλλά και η ήττα έχει πολλά... αποπαίδια».

Όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος «μπορεί η εικόνα μας να τσαλακώθηκε, αλλά είναι στο χέρι μας να ανακτήσουμε τη δυναμική» και αυτό το λένε γιατί πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος μια σειρά εξαιρετικών υποψηφιοτήτων να «θολώσει» όχι απο μια άτυχη επιλογή αλλά κυρίως απο τον τρόπο και τον χρόνο που απαιτήθηκε για να επανορθωθεί.

Ίσως γι' αυτό κάποιοι ισχυρίζονται ότι «έπρεπε να δράσουμε άμεσα, χωρίς να είμαστε τυπολάτρες». Από την άλλη πλευρά το κλίμα αισιοδοξίας επιτείνεται απο την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά απο την αδυναμία να σχεδιάσει έστω μεσοπρόθεσμα μια εναλλακτική προσωρινή πρόταση.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε περιδίνηση αλληλοσυγκρουόμενων εκτιμήσεων και δηλώσεων, μεταφράζεται ως πλήρη παράδοση στους δανειστές, και απλώς περιμένει χειρονομία καλής θέλησης απο την πλευρά της γερμανίας. Ό

μως όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ «ακόμα και ένα δώρο, με όποιο περιτύλιγμα, υπό το φόβο της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα υποθηκεύσει την οικονομία γαι τα επόμενα τριάντα χρόνια», και απευθύνουν το ερώτημα προς την κυβέρνηση «θα υποκύψει σε νέους εκβιασμούς προκειμένου να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία ή θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ώστε ο λαός να αποφασίσει;». Και όπως έλεγε κοινοβουλευτικός με πείρα «το μόνο που απομένει είναι να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι ήδη βρίσκεται σε δρόμο απόδρασης...».