«Η στιγμή δεν προσφέρεται για να είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Είναι ακόμη πάρα πολλοί οι νέοι που είναι άνεργοι», απαντά ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ στο ερώτημα εάν τα “καλά νούμερα” και το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομία τον εξέπληξαν.

«Ας πούμε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, όλα όσα έγιναν με την αλληλεγγύη της Ε.Ε., αλλά και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού -ας μη το ξεχνάμε αυτό το τελευταίο- αποδίδουν καρπούς. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να φύγει πάλι μπροστά και μάλιστα σε νέες, σε πολύ καλύτερες βάσεις. Δεν έχουμε φτάσει όμως ακόμη στο τέλος της διαδροομής», δηλώνει ο Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «τα Νέα».

Ο γάλλος επίτροπος διαβεβαιώνει ότι «θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις» για το ελληνικό χρέος. «Τους μήνες που έρχονται θα γίνει μια αξιολόγηση της εξέλιξης του ελληνικού χρέους και των αναγκών που έχει η Ελλάδα για ξένες επενδύσεις από την Κομισιόν, από την ΕΚΤ και από το ΔΝΤ με τη συνεργασία, φυσικά, της ελληνικής κυβέρνησης. 

Αυτό θα επιτρέψει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Δεν μπορώ να πω πιο πολλά σήμερα. Ειλικρινά, όμως -κι αυτό είναι το μήνυμα- η πολύ σκληρή προσπάθεια που έχουν κάνει οι Έλληνες θα αποδώσει καρπούς», σημειώνει.

Στο ερώτημα εάν πιστεύει πως θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την τραπεζική ένωση εντός της περιόδου της ελληνικής προεδρίας, δηλώνει πως είναι δύσκολο λόγω των διαφορών ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών. «Υπάρχει πάντως πρόθεση από όλες τις πλευρές να έχουμε κατάληξη», διαπιστώνει.

Ερωτηθείς εάν τον απασχολεί η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και εάν η 25η Μαΐου θα αποτελεί μια μαύρη μέρα για την Ε.Ε., ο ίδιος θεωρεί ότι «τίποτα δεν είναι μοιραίο» και προσθέτει:

«Δεν πρέπει η Ευρώπη να ντρέπεται για τον εαυτό της. Πρέπει να είμαστε Ευρωπαίοι και πατριώτες μαζί. Πρέπει να εξηγήσουμε στους λαούς γιατί τους ζητήθηκαν θυσίες και πώς αυτές θα καρποφορήσουν. Να τους πούμε ότι η ανάπτυξη ξανάρχεται παντού στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα. Να τους επισημάνουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε και ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές λιτότητας, να τις συμπληρώσουμε με πολιτικές που να υποστηρίζουν τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό. Πρέπει να έχουμε λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη πολιτική στις Βρυξέλλες (...). Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ανήκουν στο παρελθόν. Τι θα πει να είναι η Ελλάδα, να είναι η Γαλλία, μόνες τους απέναντι στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Βραζιλία; Δεν μετράμε μόνοι μας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι».