Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
«Μπλόκο» στο «δίχως όριο» πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Outright Monetary Transactions), του Μάριο Ντράγκι, θέλει να βάλει το Βερολίνο, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να είναι αυτό που θα καθορίσει, πλέον, τις ισορροπίες σε αυτό το «παχνίδι ισχύος» στη νομισματική ένωση.
 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας -για πρώτη φορά στην ιστορία του- αποφάσισε να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) το, ιδιαίτερης σημασίας, πρόγραμμα της ΕΚΤ, που εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ιταλός τραπεζίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί» για να σώσουμε το ευρώ. 
 
Η Τράπεζα, με έδρα τη Φρανκφούρτη, προώθησε το πρόγραμμα εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης της ευρωζώνης. Αν και η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αγορά ούτε ενός ομολόγου, το ΟΜΤ χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένο, αφού εκτόνωσε τον «σεισμό» στη νομισματική ένωση ρίχνοντας τα επιτόκια δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ηρέμησε τις αγορές, αφού έδωσε ασφαλιστικές δικλείδες στους επενδυτές ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, αφού εάν χρειαζόταν η ΕΚΤ θα τα αγόραζε δευτερογενώς.
 
Η γερμανική πλευρά, κάθε άλλο, παρά με καλό μάτι, είδε την επαναγορά κρατικών ομολόγων. Ο επικεφαλής της Βundesbank, Γιενς Βάιντμαν, στα τέλη Αυγούστου, είχε απειλήσει με παραίτηση εξαιτίας του ΟΜΤ, κάτι που δεν έγινε εξαιτίας πιέσεων του Βερολίνου. Σύμφωνα με τη Bild, παρομοίασε την πολιτική αυτή με «χρηματοδότηση κρατών με το τύπωμα χρήματος», που δρα σαν «ναρκωτικό», προκαλώντας «εθισμό» στις χώρες.
 
Οι γερμανικές τράπεζες, πάντως, όπως αποτυπώνεται από τις ψήφους του γερμανού τραπεζίτη στα διοικητικά συμβούλια της ΕΚΤ, αντιτίθενται στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Φρανκφούρτη και ιδιαίτερα στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, δείχνοντας ότι υπάρχει ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» στα ενδότερα της Τράπεζας.
 
Όσο για την απόφαση; Σύμφωνα με δικαστικές πηγές και αναλυτές, που επικαλείται το Reuters, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο, συγκλίνει προς τις θέσεις της ΕΚΤ και όχι των γερμανών δικαστών. Ακόμα πάντως και αν συμβεί αυτό, έπειτα από την πάροδο μηνών, οι γερμανοί δικαστές, ενδεχομένως θα ξαναδούν το ζήτημα, αν και προς το παρόν το ΟΜΤ φαίνεται ασφαλές.
 
Η παραπομπή του ΟΜΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται και σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, με τον ευρωσκεπτικισμό να μεγαλώνει. Φυσικά αυτό δεν ενδιαφέρει τις γερμανικές τράπεζες που ενεργούν με στόχο να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και όχι των εταίρων, εξάλλου λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα προγράμματα αμοιβαιότητας βαρων είναι απαγορευμένα και επιζήμια για τα μεγάλα συμφέροντα Βερολίνου και Φρανκφούρτης.
 
Εάν η Bundesbank και οι άλλοι πολέμιοι του προγράμματος είχαν επικρατήσει, οι συνέπειες για την ευρωζώνη πιθανότατα να ήταν ολέθριες.