Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Αν περάσει κανείς από τα κομματικά γραφεία της ΝΔ, στη Συγγρού, θα διαπιστώσει πως εκτός από τους λιγοστούς υπαλλήλους ελάχιστα στελέχη πηγαινοέρχονται. Το λογικό θα ήταν σε ένα κόμμα που είναι στην εξουσία να υπάρχει συνωστισμός άξιων και ικανών στελεχών και πληθωρισμός προσφοράς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και επειδή «η φτώχεια φέρνει γκρίνια» μπορεί εύκολα να εξηγήσει κανείς πού οφείλονται η εσωστρέφεια και η μιζέρια στις οποίες έχει περιπέσει η ΝΔ τις τελευταίες ημέρες, απογοητεύοντας όσους οπαδούς την στηρίζουν.

Όλα αυτά ασφαλώς τα γνωρίζει ο πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα πολλές συσκέψεις για να βρει λύσεις που δεν βρήκαν οι εντεταλμένοι από τον ίδιο κομματικοί παράγοντες, όπως ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο Πρωθυπουργός έχει αρχίσει να συναντά στελέχη, όπως το Σάββατο τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αλλά και προ ημερών τον Νικήτα Κακλαμάνη που επιμένει για τον Δήμο Αθηναίων, κυρίως για να ανατρέψει το κλίμα μιζέριας στην παράταξή του.

«Δεν θα ασχοληθώ με όσους έχουν μάθει να κλαίγονται», λέγει συχνά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει επιλέξει «τη φυγή προς τα εμπρός», αδιαφορώντας για όσους μείνουν πίσω!

Τούτο σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ασχοληθεί με όσους μένουν στην γκρίνια και στην αναπόληση των χαμένων ευκαιριών, αλλά θα συνεργασθεί με όσα στελέχη δείχνουν να κατανοούν τη στρατηγική του και τις τακτικές κινήσεις του.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ακόμη δύο επεισόδια εσωτερικής αναμέτρησης που θύμιζαν Βαβέλ καθώς στη μια περίπτωση βρέθηκε εκτεθειμένη η κεντρική διοίκηση του κόμματος.

Στην πρώτη περίπτωση τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον καβγά και τις δυο υποψηφιότητες των Απόστολου Τζιτζικώστα και Γιάννη Ιωαννίδη (εκλεκτό του Πρωθυπουργού),

απέδειξαν πως δεν γνωρίζει ο ένας τι κάνει ο άλλος ή, ακόμη χειρότερα, πως ο ένας «αδειάζει» τον άλλον!

Το άλλο περιστατικό είναι στην Στερεά Ελλάδα, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης, ο εκλεκτός του Μαξίμου, έχει απέναντί του τον Θανάση Γιαννόπουλο που επιμένει στην υποψηφιότητά του.

Μείζον πρόβλημα υπάρχει στον Δήμο Αθηναίων, όπου ακόμα η ΝΔ δεν έχει λύσει τον γρίφο και πλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται να υπάρξει υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, παρά το γεγονός ότι έχει συναντήσει τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, επίσης δεν υπάρχει υποψήφιος και πλέον πολλοί στη ΝΔ στοιχηματίζουν ότι στο τέλος θα υποστηριχθεί ατύπως ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Εσχάτως προέκυψε θέμα και με τον Δήμο Πειραιά, αφού ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος δέχεται επίθεση από το σύστημα του Ολυμπιακού.

Προβληματική είναι η κατάσταση και στην Πελοπόννησο, όπου η ΝΔ θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη, αν και ο νυν περιφερειάρχης ήταν πολέμιος το 2010 της προσωπικής επιλογής του Αντώνη Σαμαρά, του τότε νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκου.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στην Δυτική Ελλάδα, όπου ανακοινώθηκε ο Γιώργος Παπαναστασίου, αλλά οι δημοσκοπήσεις ήταν πολύ αρνητικές και «αποσύρθηκε» διακριτικά για να διεκδικήσει τον Δήμο Αγρινίου.

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς αφήνει να εννοηθεί ότι, αν συνεχισθεί η αμφισβήτηση των επιλογών του κόμματος, θα αναγκασθεί να «πάρει κεφάλια». Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι συνεργάτες του που προτείνουν να τεθούν αμέσως εκτός κόμματος ορισμένα στελέχη π.χ. Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχουν χαράξει προσωπική στρατηγική εις βάρος της πορείας του κόμματος.

Στις περιφέρειες και όχι στους μεγάλους δήμους, η ΝΔ θεωρεί ότι θα κριθεί το πολιτικό μήνυμα από τα αποτελέσματα των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Η ΝΔ διαρρέει ότι δεν έχει προβλήματα και για να πείσει ότι δεν υφίσταται θέμα με τους υποψηφίους της, διαρρέει εδώ και λίγες ώρες και ονόματα προσώπων που στηρίζει σε δήμους όπως: Γιώργος Μητσικός (Βόλος), Παναγιώτης Νίκας (Καλαμάτα), Αλέξανδρος Παρίσης (Κεφαλονιά), Γιώργος Κοτρωνιάς (Λαμία), Γιώργος Παπαναστασίου (Αγρίνιο), Κώστας Χριστόπουλος (Πάτρα), Νίκος Γκόντας (Γιάννενα), Δημήτρης Παππάς (Πρέβεζα), Χρήστος Τσιρογιάννης (Άρτα), Γιάννης Βοσκόπουλος (Φλώρινα), Δήμητρα Τσανάκα (Καβάλα), Ευάγγελος Λαμπάκης (Αλεξανδρούπολη), Γιάννης Βουρλής (Χίος), Άρης Παπαδογιάννης (Χανιά), Κώστας Παπαλός (Καρδίτσα), Κώστας Καραπαναγιωτίδης (Βέροια)

Στις περιφέρειες ο κατάλογος που είναι γνωστός είναι ο εξής: Γιώργος Παυλίδης (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη), Γιάννης Ιωαννίδης (Κεντρική Μακεδονία), Γιώργος Δακής (Δυτική Μακεδονία), Γιώργος Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), Αλέκος Καχριμάνης (Ήπειρος), Κώστας Μπακογιάννης (Στερεά Ελλάδα), Σεραφείμ Τσιόκας (Κρήτη), Χριστιάννα Καλογήρου (Βόρειο Αιγαίο), Κώστας Αγοραστός (Θεσσαλία), η περίπτωση Πέτρου Τατούλη δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει(Πελοπόννησος) και Σπύρος Σπύρου (Ιονίων Νήσων).