Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο, μιλάει για τις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ και τις αδυναμίες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ κάνει λόγο για «άγονο δικομματισμό» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αδεξιότητα και η ατολμία συγκρούονται με τον λαϊκισμό και τον άνευ όρων κρατισμό.

H συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής:

Κύριε Λοβέρδο, ξαναγυρνάτε στις... ρίζες σας, στο ΠΑΣΟΚ;

Είναι απολύτως σαφές πως δεν πρόκειται για επιστροφή, προσχώρηση ή αφομοίωση σε κανέναν. Η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» κρατά την αυτονομία και την αυτοτέλειά της μέσα στο νέο σχήμα της ελληνικής «Ελιάς», όπως αποκαλούμε το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για να συνεννοηθούμε και έως να του δώσουμε το όνομα που ομόφωνα θα αποφασίσουμε. Στη Δημοκρατική Παράταξη ήμασταν πάντοτε και εκεί παραμένουμε - και η επανασύστασή της ήταν και παραμένει ο στόχος μας. Θα τον παλέψουμε μέσα από την «Ελιά», που σε λίγες εβδομάδες θα δημιουργηθεί.

Τότε, μήπως αναγνωρίζετε ως κορμό της «Ελιάς» τους «58» και προσχωρείτε στην Κίνησή τους;

Καμία προσχώρηση ή αφομοίωση. Η πρόταση που μας έγινε, με την παρότρυνση και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν συγκεκριμένη: πρόσκληση σε μια ενιαία παράταξη, στην οποία θα συγκλίνουν διαφορετικοί φορείς και συλλογικά υποκείμενα, με διακριτότητα και ισοτιμία. Ηγεμονισμοί ή ψευδοηγεμονισμοί εδώ δεν επιτρέπονται.

Βάζετε όρους για τη συμμετοχή σας στην «Ελιά»;

Δεν υπάρχουν όροι. Υπάρχουν όμως πολιτικές προϋποθέσεις και προτάγματα για να είμαστε πειστικοί και χρήσιμοι στην κοινωνία και για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα. Οι παθογένειες που όλοι γνωρίσαμε στο παρελθόν πρέπει να μείνουν εκεί. Χτίζουμε το καινούργιο. Χτύπημα στη διαφθορά, καταγγελία των πελατειακών σχέσεων, στροφή στις ρίζες της Δημοκρατικής Παράταξης, να ξαναδώσουμε κύρος στη Δημοκρατική Παράταξη, να καλέσουμε τον δημοκρατικό κόσμο να γυρίσει πίσω στον πολιτικό του χώρο, να ανακαλέσουμε στη μνήμη του λαού όσα προσέφερε η παράταξή μας, να πιέσουμε για να γίνει εδώ και τώρα το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζονται οι πολίτες για να επιβιώσουν. Ολα αυτά δεν γίνονται με οργανωτικά μερεμέτια. Χρειάζονται τόλμη, συγκεκριμένες θέσεις και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή της κοινωνίας.

Ενιαία Συνδιάσκεψη και ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο από τη βάση; Με κάλπες ανά νομό; Και εκλογή όλου του ψηφοδελτίου;

Η πρόσκληση που αποδεχθήκαμε ήταν να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα προκύψει με δημοκρατικό τρόπο, τον οποίο θα αποφασίσει η Συνδιάσκεψη. Και μετά τις ευρωεκλογές η «Ελιά» πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, προκειμένου να δώσουμε τη μάχη για τις εθνικές εκλογές.

Αν όχι από τη βάση, τότε ο επικεφαλής από πού;

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως ίσως και οι πρώτοι δέκα ή και περισσότεροι του ψηφοδελτίου, ναι, μπορεί να εκλεγούν από τη βάση. Γιατί όχι; Μου φαίνεται σωστό, ειδικά αν υπάρχει μονοσταυρία. Ωστόσο δεν θα εμπλακώ σε δημόσια συζήτηση για αυτά τα επιμέρους. Θα τα λύσουν η οργανωτική επιτροπή και η Συνδιάσκεψη. Πήραμε αποφάσεις ένωσης δυνάμεων. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις στην πολιτική, ηθική, δημοκρατική ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Τα υπόλοιπα μην τα ρωτάτε σε μένα.

Γιατί δεν προχωρήσατε σε «γάμο» με τη ΔΗΜΑΡ;

Το κλίμα αρχικά ήταν πολύ καλό. Η τελική της πρόταση, όμως, δεν εξασφάλιζε, κατά τη γνώμη μας, διακριτότητα και δεν έδινε προοπτική ευρείας συμπόρευσης. Η ΔΗΜΑΡ προφανώς και ανήκει στον χώρο και ο Φώτης Κουβέλης είναι κεφάλαιο για τον τόπο και τη Δημοκρατική Παράταξη. Ελπίζω και θα προσπαθήσω τελικά να συναντηθούμε στον χώρο της «Ελιάς».

Μπορεί και εσείς να είστε υποψήφιος για το κοινό ευρωψηφοδέλτιο;

Σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Το αρνήθηκα και το 2009. Οπως αρνήθηκα στο παρελθόν προτάσεις να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, πρύτανης, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ.λπ. Δεν κατεβαίνω όπου γίνονται εκλογές! Είμαι αμετακίνητος στις βασικές μου επιλογές και δεν παίζω παιχνίδια. Οπως λέω συνέχεια, η μεγάλη τύχη της «Νέας Ελλάδας» είναι η παρουσία σε αυτήν πολλών νέων και άξιων προσώπων, με διάθεση, λόγο και ικανότητες. Αυτό είναι και το «στοίχημα» για την επιτυχία της ελληνικής εκδοχής της «Ελιάς». Ή θα δώσουμε φωνή σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, νέους στην ηλικία ή νέους στην πολιτική, και μαζί τους θα προσεγγίσουμε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας που αποστασιοποιείται, ή αυτό που θα κάνουμε θα είναι περιορισμένης εμβέλειας.

Η κυβέρνηση είναι σε ένα σταυροδρόμι: ποιον δρόμο θα ακολουθήσει; Θα επιβιώσει μετά τις ευρωεκλογές;

Η κυβέρνηση αυτή έχει σημειώσει επιτυχίες στο δημοσιονομικό πεδίο, βασισμένη στο έργο των δύο προηγούμενων. Χάνει όμως καθημερινά τη μάχη εναντίον της ύφεσης και της ανεργίας. Με την ατολμία και την ανικανότητά της να δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, με την αναβλητικότητα και την ανοχή της στη γραφειοκρατία, με την εμμονή στην αδιέξοδη υπερφορολόγηση δεν έχει πολύ δρόμο. Δεν έχει νόημα μια τέτοια κυβέρνηση. Στρώνει άλλωστε το χαλί στον ΣΥΡΙΖΑ...

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει;

Τα δείγματα που έχουμε είναι απολύτως αρνητικά. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια σε αυτή τη συγκυρία να περιμένουμε να αναλάβει τη διακυβέρνηση και μετά να «ωριμάσει». Ο σημερινός λοιπόν δικομματισμός είναι άγονος. Ανικανότητα, αδεξιότητα και ατολμία εναντίον λαϊκισμού, δημαγωγίας και κρατισμού άνευ όρων.

Εάν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι σημαντική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, «δικαιούται» να ζητήσει εκλογές;

Αν η δυσαρμονία εκλογικού σώματος και Βουλής καθίσταται εντελώς προφανής, τότε τα επόμενα είναι κι αυτά προφανή. Το 2014 είναι χρονιά σκλήρυνσης της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας. Η πολιτική αστάθεια μάλιστα επιτείνει τη φτώχεια. Γι' αυτό ο καθένας μας, είτε είναι πολίτης είτε είναι πολιτικός, πρέπει να κάνει αυτό που πιστεύει σωστότερο, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού τις παρορμητικές ενέργειες. Εμείς αυτόν τον δρόμο δείχνουμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο της «Ελιάς».