"Μπορούμε να προχωρήσουμε σε πολιτική εξυγίανσης χωρίς να κόψουμε κοινωνικές παροχές και να αυξήσουμε τους φόρους" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Λάτσιο, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη του Λάτσιο που βρήκε χρόνο σήμερα Κυριακή να μας δεχθεί και να συνομιλήσουμε μαζί του. Η συζήτησή μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, πρώτον, διότι έχουμε μια κοινή εμπειρία σε Ελλάδα και Ιταλία από τις περικοπές των δαπανών προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως ήταν το πρώτο θύμα των πολιτικών της λιτότητας.

Δεύτερον, είχε ενδιαφέρον η συζήτησή μας διότι, παρουσιάζοντάς μου την εμπειρία της περιφέρειας του Λάτσιο, συνειδητοποιεί κανείς ότι υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει σε μία πολιτική εξυγίανσης, χωρίς τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει η νεοφιλελεύθερη λιτότητα. Χωρίς, δηλαδή, να κόβει κανείς τις κοινωνικές παροχές και να αυξάνει τους φόρους στους πολίτες, αλλά χτυπώντας τη διαφθορά και τη σπατάλη.

Αυτό το λέω διότι τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό Νότο το φάρμακο της λιτότητας αποδείχθηκε πολύ χειρότερο από την ίδια την ασθένεια.

Συνεπώς η μάχη των ευρωεκλογών που έχουμε μπροστά μας και ο συμβολισμός της υποψηφιότητάς μου απέναντι σ΄ αυτή τη λαθεμένη στρατηγική της λιτότητας αφορά όλες τις δομές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στον ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση. Έναν θεσμό που οφείλει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, ενός θεσμού που οφείλει να οργανώσει την αλληλεγγύη απέναντι στους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Είχαμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε το ραντεβού μας στην Αθήνα, 6 και 7 Μαρτίου, όπου ο περιφερειάρχης του Λάτσιο θα βρίσκεται για ένα συνέδριο. Γιατί μην ξεχνάτε ότι εμείς στην Ελλάδα βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και η μεταφορά αυτής της εμπειρίας θα μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη".

Η συνάντηση με τον υπερπεριφερειάρχη Νικόλα Τζινγαρέττι, του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφέρειας του Λατίου, και διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά.

«Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στους ευρωπαίους πολίτες, θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον. Πέρα από τις δημαγωγίες όσων ζητούν την έξοδο από το ευρώ, μας παρουσιάσθηκαν  καινοτόμες  ιδέες,  με περιεχόμενο,  για να οικοδομηθεί  μια διαφορετική Ευρώπη. Ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στο  να ξεπεράσουμε τις καταστροφές που προκάλεσε η οικονομική κρίση», δήλωσε ο Νικόλα Τζινγκαρέττι. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, θεωρείται ένας από τους πιθανότερους  μελλοντικούς υποψήφιους της ιταλικής κεντροαριστερός για την πρωθυπουργία. 

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα. «Θέλουμε να μην αναγκαστεί να βρεθεί ποτέ, κανένας άλλος λαός στην θέση του ελληνικού λαού, να μην περάσει κανένας άλλος τα δεινά του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της συνάντησης με τον Ν. Βέντολα, η οποία διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

«Στην ατζέντα μας δεν είναι μόνον η λιτότητα, αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως και η διεύρυνση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

« Η σωτηρία της Ευρώπης, βρίσκεται στις μεσογειακές τις ρίζες, στον ευρωπαϊσμό του Αλέξη που αντιμάχεται τον εθνικισμό, στην αναγνώριση ατομικών ελευθεριών όπως είναι η υιοθέτηση των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης για όλους τους πολίτες, σε μια ισχυρή απάντηση στον λαϊκισμό της άκρας Δεξιάς», δήλωσε ο Νίκι Βέντολα.  

Ο γραμματέας του «Αριστερά και Ελευθερία», επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του στηρίζει και θα μετέχει στην πρωτοβουλία του ιταλικού «ψηφοδελτίου για τον Τσίπρα»( Lista Tsipras) για τις Ευρωεκλογές και ότι είναι βέβαιος ότι θα αγνοηθούν οι μικροκομματικές διαφορές «για να μπορέσουν να  ξεπερασθούν τα παραδοσιακά εκλογικά  όρια τις ριζοσπαστικής Αριστεράς».