Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπορεί οι περισσότεροι φόβοι για «έκρηξη» του ευρωσκεπτικισμού να τοποθετούνταν από τις Βρυξέλλες τον Μάιο, κατά τη διενέργεια των ευρωεκλογών, όμως ένα σημαντικό «χτύπημα» ήρθε από το χθεσινό δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στην πλούσια Ελβετία. Η χώρα ανοίγει «μέτωπο» με την Ε.Ε., με τις συνέπειες για την ελβετική οικονομία να είναι αβέβαιες.

Οι ελβετοί πολίτες, με οριακή διαφορά (50,3%) υπερψήφισαν την πρόταση του ακροδεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) για μείωση της εισροής μεταναστών στη χώρα, εξέλιξη που φέρνει τη βορειοευρωπαϊκή χώρα σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Η Ε.Ε. προειδοποιεί και απειλεί

Το αποτέλεσμα «αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στέλνοντας -προειδοποιητικό- μήνυμα ότι η «η Ε.Ε. θα εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας αυτής στο σύνολο των σχέσεων» των κρατών-μελών με την Ελβετία, με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να έχει απευθύνει παρόμοια προειδοποίηση προ ημερών. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα «δημιουργήσει πολυάριθμες δυσκολίες» για την Ελβετία

Η επίτροπος Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ, έκανε μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση-σχόλιο στους Financial Times. «Σεβόμαστε τη δημοκρατική ψήφο των ελβετών πολιτών. Οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες -ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίου και υπηρεσιών- δεν είναι ξεχωριστές. Η αγορά δεν είναι ελβετικό τυρί. Δεν μπορείς να έχει αγορά με τρύπες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Σιμονέτα Σομαρούγκα έκανε λόγο για «σημείο καμπής» τονίζοντας ότι «η αλλαγή του συστήματος θα έχει μεγάλες συνέπειες για την Ελβετία».

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Σχεδόν το 33% των θέσεων εργασίας στην Ελβετία εξαρτάται άμεσα από το διμερές εμπόριο με την Ε.Ε.. Τρεις στους τέσσερις μετανάστες προέρχονται από τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, περίπου το 45% των υπαλλήλων στη βιοτεχνολογία, στη χημική φαρμακευτική και βιομηχανία είναι αλλοδαποί και τροφοδοτούν εταιρείες κολοσσούς, όπως η Roche, η Novartis και η Nestle.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 69% των μεταναστών που μετέβησαν στην Ελβετία την περίοδο 2010-2012 ήταν άτομα υψηλής κατάρτισης, με τον μέσο όρο των 28 κρατών-μελών να αγγίζει μόλις το 35%. Συνολικά, 60.000-80.000 άτομα ετησίως περνούν την τελευταία επταετία τα ελβετικά σύνορα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του πληθυσμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNBN) η εισροή μεταναστών απέφερε δημόσια έσοδα 7,2 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βέρνης. Εκεί καταλήγει το 56% των εξαγωγών της Ελβετίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η πηγή του 80% των ελβετικών εισαγωγών. Μόνο το 2013 η Ε.Ε. αγόρασε αγαθά αξίας 122 δισ. δολαρίων, όμως η χώρα των ρολογιών, της σοκολάτας και των τραπεζών πλέον διακινδυνεύει πολλά. 

«Για εμάς, οι σχέσεις Ε.Ε.-Ελβετίας αποτελούν πακέτο. Αν η Ελβετία περιορίσει την μετανάστευση από την Ε.Ε., δεν μπορεί να υπολογίζει σε όλα τα οικονομικά και εμπορικά οφέλη που απολαμβάνει σήμερα. Δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες επιλεκτικές συμπεριφορές» δήλωσε ο Χάνες Σβόμποντα, στέλνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα της Ευρώπης...