Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ανακατεύεται η τράπουλα στην υπό συγκρότηση "Ελιά" μετά την απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου να προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση -μέσω τροπολογίας- ούτως ώστε οι ευρωβουλευτές να σταυροδοτούνται και να μην εκλέγονται με την μέθοδο της λίστας. 

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς το παιχνίδι ανοίγει για πολλούς και περιορίζεται για άλλους καθώς όσοι θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα για την συμπλήρωση των 42 θέσεων στο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχουν μία μίνιμουμ αναγνωρισιμότητα για να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θεωρητικό προβάδισμα έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς και πιο αναγνωρίσιμα είναι και πιο δικτυωμένα είναι σε επίπεδο περιφερειών. Σε αντίθεση με τα στελέχη της Πρωτοβουλίας των 58 που στην πλειονότητά τους, ούτε πολιτικά πρόσωπα είναι ούτε διαθέτουν υψηλή αναγνωρισιμότητα σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Επίσης, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε συμμετέχει σε πολιτικό σχήμα που στηρίζει την "Ελιά" θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ξεκινώντας από σημερινούς ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του κόμματος αλλά και πρώην βουλευτές του κινήματος που επιθυμούν να αποκτήσουν εκ νέου ρόλου στην πολιτική σκηνή.  

Ως εκ τούτου ενώ ουσιαστικά ο σταυρός στους υποψηφίους ευρωβουλευτές διευκολύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο να παρακάμψει εσωκομματικά προβλήματα που θα αντιμετώπιζε στην πορεία (σύνθεση ευρωψηφοδελτίου, τρόπος επιλογής, μηχανισμοί) πρακτικά ανοίγει μία νέα συζήτηση για το κατά πόσον οι 58 θα μπορέσουν να εκπροσωπηθούν ισότιμα στο ψηφοδέλτιο όταν δεν διαθέτουν ούτε την πολιτική κουλτούρα ούτε την εμπειρία στο κυνήγι της ψήφου...  

Η κατάσταση στον χώρο της Πρωτοβουλίας των 58 μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τον σταυρό είναι εκρηκτική καθώς η πλειονότητα τους θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ τούς πούλησε και ουσιαστικά τούς αποκλείει από την εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο. 

Στην χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας ορισμένοι πρότειναν μάλιστα την αποχώρηση του σχήματος από την "Ελιά".