current views are: 1

10 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση08:53

Γιατί ο Σαμαράς όταν λέει ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές, το εννοεί

Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε- σε φιλική παρέα, αν μπορεί να ανακάμψει, ο ίδιος, η κυβέρνηση και η χώρα, ήταν κατηγορηματικός: Ναι, αλλά το 2014.  

Δημοσίευση 08:53’
αρθρο-newpost

Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε- σε φιλική παρέα, αν μπορεί να ανακάμψει, ο ίδιος, η κυβέρνηση και η χώρα, ήταν κατηγορηματικός: Ναι, αλλά το 2014.  

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε- σε φιλική παρέα, αν μπορεί να ανακάμψει, ο ίδιος, η κυβέρνηση και η χώρα, ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, αλλά το 2014».  

Ο Πρωθυπουργός, εξήγησε στους συνδαιτυμόνες του ότι το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά, αλλά και τους παρηγόρησε λέγοντας ότι με την παρέλευσή της «θα έχουμε τελειώσει με τα δύσκολα». Ταυτοχρόνως, μιλούσε για την αναγκαιότητα να υπάρξει πλεόνασμα και δήλωνε ότι ελπίζει να υπάρξει- αυτό «κούμπωσε» κανά δυό μήνες αργότερα, γι αυτό και η πρώτη εξαγγελία για οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων και ένστολων, έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Επί της ουσίας, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του 2014 και ανάκαμψη δεν έχουμε δει, έστω και αν υπάρχουν κάποιοι οικονομικοί δείκτες που προδιαθέτουν για αυτό. Όμως, οι οικονομικοί δείκτες προηγούνται κατά πολύ (χρονικά) της πραγματικής ζωής και φυσικά (οι δείκτες) δεν ψηφίζουν στις εκλογές.  

Αυτή τη στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός, θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει πλεόνασμα, παρά τις άκομψες εκφράσεις του γερμανού επικεφαλής της Eurostat. Θεωρούν επίσης δεδομένο ότι το χρέος θα αναδιαρθρωθεί- η σχετική πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές και η εξειδίκευση θα γίνει μετά.  

Ελπίζουν ταυτόχρονα ότι θα μπορέσουν να μοιράσουν περισσότερα χρήματα από το πλεόνασμα και ότι θα καταφέρουν να το κάνουν νωρίτερα. Σκέφτονται και ότι θα μπορέσουμε (ως χώρα) να βγούμε ταχύτερα στις αγορές. Και με όλα αυτά, τα καλά νέα, αλλά και με κάποια αλλαγή του κλίματος λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ελπίδας ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω. Και έτσι να αντιμετωπίσουν τις εκλογές. Γιατί εκλογές, την άνοιξη του 2015, με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, θα έχουμε οπωσδήποτε- έστω και αν η ΝΔ προτείνει για Πρόεδρο τον… Μανώλη Γλέζο

Συμπέρασμα: Όταν ο Αντώνης Σαμαράς λέει ότι δεν θέλει εκλογές το 2014, το εννοεί. Γιατί πολύ απλά, γνωρίζει από μήνες ότι δεν θα έχει προλάβει να γυρίσει το κλίμα, έστω και αν όλα του πάνε… δεξιά. Για να μην αντιμετωπίσει όμως προβλήματα, θέλει και ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις (διπλές) αναμετρήσεις του Μαΐου. Ευρωεκλογές και δημοτικές


σχετικα αρθρα