Πριν απο μερικές μέρες γράφαμε σχετικά με τις πρωτοβουλίες τις οποίες ενδέχεται να αναλάβει ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις σημερινές εκλογές.

Δεν επρόκειτο φυσικά περί προφητικού δημοσιεύματος όταν λέγαμε οτι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει “αναδόμηση” του οικονομικού επιτελείου ή έναν- σε μια πιο ακραία εκδοχή των πρωτοβουλιών του - “μίνι” ανασχηματισμό.
Κάποιοι υποστήριξαν οτι είναι βιαστικό και άκαιρο να διατυπώνονται τέτοιες σκέψεις. Να συμφωνήσω. Μπορεί να δημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ  πρόωρα, αλλά αυτή είναι η άποψη μας η οποία ωστόσο διαμορφώθηκε τόσο απο την ανάλυση των γεγονότων όσο και απο τις πληροφορίες που διέρρεαν-και εξακολουθούν να διαρρέουν- απο το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα μερικές απο αυτές έχουν ήδη αρχίσει να γράφονται σε μεγάλες και έγκυρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. 
Φυσικά -και είναι πολιτικά ορθό- το εύρος των κινήσεων του Πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί απο το πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Εν πολλοίς σημαντικό ρόλο, θα παίξει στην απόφαση του, τόσο η κατάληξη του κ. Καμίνη όσο και αυτή του κ. Σγουρού, σε συνδυασμό πάντα και με το αποτέλεσμα και των άλλων αμφίρροπων αναμετρήσεων.
Αλλά ανεξάρτητα απο όλα αυτά έχει ήδη διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε ο κ. Παπανδρέου να λάβει τις αποφάσεις του ως φυσική κατάληξη των ήδη διαμορφωμένων συνθηκών.
Τα πυρά μεγάλου αριθμού κορυφαίων Υπουργών έχουν στραφεί στον κ. Παπακωνσταντίνου. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η επιστροφή της οικονομίας στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής και κάτι τέτοιο ευνοεί την ανακοίνωση των αποφάσεων του Πρωθυπουργού.
Ο Χάρης Παμπούκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κρύβουν σε καμία περίπτωση τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπου που διαχειρίζεται τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αν συνυπολογίσουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις όπως αυτή του κ. Καστανίδη και της κ. Κατσέλη  θα διαπιστώσουμε οτι το κλίμα για τον “τσάρο” της οικονομίας είναι πλέον πολύ βαρύ.
Ο κ. Παπανδρέου είναι πασίδηλο οτι έχει αντιληφθεί το... χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται και έκανε ήδη μια πρώτη κίνηση. Έδωσε περισσότερο χώρο στον κ. Λουκά Παπαδήμο στέλνοντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο το μήνυμα για το τι θα πρέπει να περιμένει απο δω και πέρα ο Υπουργός Οικονομικών.
Αλλά όπως ακούγεται η πρωτοβουλία Παπανδρέου θα περιλαμβάνει και ορισμένους που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του αλλά και γιατί επέλεξαν την προεκλογική περίοδο να ασκήσουν κριτική στην Κυβερνητική πολιτική. Μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους του κ. Παπανδρέου πάντως δεν θα εμπεριέχει πολιτική ουσία. Θα είναι περισσότερο επίδειξη δύναμης. Με λίγα λόγια ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό στο... μαγαζί

Τ.Χ