Την Βουλή θα ενημερώσει σήμερα, Τρίτη για τις εξελίξεις στη Λιβύη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελλάδα έχει καταθέσει στο ΝΑΤΟ πρόταση για τη συνεισφορά της, η οποία, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, δεν περιέλαβε τα τέσσερα μαχητικά F-16.

Την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας, έστω και με την παροχή διευκολύνσεων, στις επιχειρήσεις εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΛΑΟΣ.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις ώρας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε: "Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα".

Η Ελλάδα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, "έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης".