Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Στην ανάγκη διαμόρφωσης των κανόνων για ένα νέο πολιτικό πλαίσιο επιμένει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που προετοιμάζει αργά, αλλά σταθερά ένα θεσμικό σοκ! 

Η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών με την κατάργηση της λίστας, μετά από 33 χρόνια και η καθιέρωση της σταυροδοσίας για τα υποψήφια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν η πρώτη κίνηση στο θεσμικό πεδίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost αναμένονται και άλλες αποφάσεις, οι οποίες ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου θα δημιουργήσουν θετικές αντιδράσεις, καθώς εκτιμούν πως θα απαντάνε στο βασικό αίτημα των πολιτών για ριζικές τομές και στο πολιτικό σύστημα. 

Μια από αυτές τις αλλαγές που προετοιμάζονται θα είναι εκτός απρόοπτου –άγνωστο βέβαια πότε θα γίνει- η κατάργηση της λίστας και για τους βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι θα εκλέγονται και αυτοί με σταυρό. 

Η εισήγηση που υπάρχει είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση σύντομα, ώστε να ισχύσει για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αλλάζοντας επίσης άρδην ένα καθεστώς που ίσχυε από το 1974. 

Αυτή η πρόταση βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση Δημήτρη Αβραμόπουλο που έχει καταθέσει το σύνολο των προτάσεων για τις θεσμικές αλλαγές που θα προωθηθούν.   

Είναι σαφής η επιδίωξη του Πρωθυπουργού να μεταβάλει άρδην το πολιτικό σκηνικό και να θεμελιώσει νέους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς εκ μέρους των κομμάτων και των πολιτικών. 

Ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να πιστεύει ότι το σκηνικό της Μεταπολίτευσης, πρέπει να δώσει τη θέση του σε ένα νέο σύστημα κανόνων και θεσμών, εντός του οποίου η οικονομία, η διοίκηση, η εξωτερική πολιτική και η ίδια η κοινοβουλευτική λειτουργία θα βρίσκουν εύκολα κοινούς παρονομαστές. 

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι θα είναι αρκετό για την υστεροφημία του αν, πλην της επιτυχίας στην οικονομία και της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο, αφήσει πίσω του νέα πολιτικά ήθη. 

Η αναθεώρηση του Συντάγματος παραμένει ακόμη ζητούμενο, αλλά σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν το καλοκαίρι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση δημόσια, μετά και την παρέλευση πενταετούς προθεσμίας από την ατελή προηγούμενη.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε τονίσει την πρόθεσή του να εκκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας. 

Μια μεγάλη αλλαγή που συζητείται και μπορεί να γίνει και χωρίς αναθεώρηση, αλλά με απλό νόμο, είναι να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών από 300 σε 200, μια πρόταση που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εδώ και περίπου 20 χρόνια και πλέον έχει ωριμάσει. Αυτή η κίνηση μπορεί να συνδυαστεί και με το πάγιο αίτημα πολλών βουλευτών να «σπάσουν» ορισμένες πολύ μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως π.χ. η Β΄ Αθηνών. 

Επίσης, έχει προχωρήσει αρκετά η συζήτηση για τον περιορισμό και του μπόνους των 50 εδρών σε 30, καθώς κεντρική ιδέα είναι να καταστεί πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Στα πλαίσια του θεσμικού σοκ που θα γίνει με την συνταγματική αναθεώρηση, θα υπάρξουν αλλαγές, όπως η καθιέρωση του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση βουλευτικών, συνδικαλιστικών και καθηγητικών προνομίων, η σύσταση δεύτερου νομοθετικού σώματος όπως η Γερουσία, κατά τα πρότυπα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η υιοθέτηση του κανόνας της εξάντλησης της τετραετίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς να μπορούν να προκηρύσσουν εκλογές προηγουμένως. 

Ακόμη εξετάζεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η υιοθέτηση ενός συστήματος που θα είναι παραλλαγή του γερμανικού, δηλ. συνδυασμός λίστας και σταυρού

Η μεγάλη όμως αλλαγή θα αφορά, εάν αυτή γίνει, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες μελετάται να ενισχυθούν για να αποκτήσει και ο θεσμός μεγαλύτερο πολιτικό βάρος και να έχει ουσιαστικό ρόλο ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας.