Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Μολδαβίας Vitalie Marinuta συναντήθηκε χτες , πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του εκεί, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συζητώντας θέματα που δημιουργούν νέες θετικές προοπτικές και για τις δύο χώρες.

«Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ, φέρνει ένα μήνυμα από την Ελλάδα. Ότι αποτελεί επιθυμία τόσο δική μας, όσο και της Μολδαβικής Κυβέρνησης, οι διμερείς μας σχέσεις να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να συνεργαστούμε στενά», υπογράμμισε στις δηλώσεις του , μετά τη συνάντηση , ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε , διερευνήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι προώθησης, αναβάθμισης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο κρατών.

Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις υποδομές και ότι θα ήταν επ’ ωφελεία του αμυντικού συστήματος της Μολδαβίας η συνεργασία με τη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό υπήρξε και πρόσκληση προς τον Μολδαβό υπουργό Άμυνας να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό τον περαιτέρω καθορισμό του πλαισίου αυτής της συνεργασίας.

Ο Έλληνας υπουργός τέλος δήλωσε ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να εργαστεί για την προετοιμασία να εισέλθει στην Ε.Ε. η Μολδαβία.

Και για τον σκοπό αυτό , όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος , ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί τη Κισινάου (πρωτεύουσα).

Από την πλευρά του ο Μολδαβός ομόλογός του είπε:

«θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τη διατήρηση της συνεργασίας στη στρατιωτική εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι το προσωπικό μας που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την αποστολή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, θα είναι υπό την διοίκηση ενός αντισυνταγματάρχη μας που έχει αποφοιτήσει από την Ελληνική Σχολή Ευελπίδων.. Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας, θα δώσουν νέα ώθηση στη συνεργασία μας και θα αντικατοπτριστούν σύντομα στις σχέσεις των χωρών μας».

Να σημειωθεί ότι τον Έλληνα υπουργό τον συνόδευαν ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.