Στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιταλία αναφέρεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε πολιτική στήριξη στην ιταλική Αριστερά.

Το σχετικό δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας ενθουσίασε την Αριστερά της Ιταλίας», ενώ στον υπότιτλο η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει έναν αντιγερμανικό προεκλογικό αγώνα στις ευρωεκλογές» και ότι «ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει το κόμμα διαμαρτυρίας του απαρχή ενός ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική λιτότητας και ενάντια στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σήμερα στην Ελλάδα αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα έπαιρνε περισσότερες ψήφους από ό,τι οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Σαμαρά.

Και μολονότι, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν έχει ακόμη αναλάβει ποτέ κυβερνητική ευθύνη στην χώρα του, επιδιώκει να αποκτήσει ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική και βρίσκει υποστήριξη στην Ιταλία.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ωστόσο, σύμφωνα με την FAZ, στην Ιταλία υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος κύκλος αριστερών και ριζοσπαστών Ιταλών που υποστηρίζουν μια υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα που θα ξεπερνά τα σύνορα. Αυτοί προσδοκούν νέες προοπτικές με ένα ελληνικό έμβλημα, διευκρινίζει η συντηρητική εφημερίδα, περιγράφοντας στη συνέχεια το ρόλο της δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Σπινέλι, που παρουσίασε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία, όπως αναφέρεται, ταυτίζεται με τη θέση του κ. Τσίπρα, που βλέπει την Ελλάδα ως πειραματόζωο προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα δεινά μπορεί να αντέξει ένας λαός.

Γίνεται ακόμη αναφορά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες η λιτότητα προκάλεσε μόνο φτώχεια και ότι τα δανεικά δεν διατέθηκαν για την Ελλάδα αλλά για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή -μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης- μέρους του χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατά τα πρότυπα της Διάσκεψης του Λονδίνου του 1953, η οποία διέγραψε μέρος του γερμανικού χρέους.

Ωστόσο, η εφημερίδα τονίζει πως ο κ. Τσίπρας δεν απαντά στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει τις απώλειες σε ενδεχόμενη διαγραφή του χρέους και ποιος θα χρηματοδοτήσει τα νέα ελλείμματα που θα προκύψουν κατά την «κατανομή νέων κοινωνικών αγαθοεργιών».