Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Εξισώσεις με δύο…αγνώστους (βλέπε υποψηφίους) καλείται να λύσει άμεσα η Νέα Δημοκρατία, στο Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς όσο πλησιάζει η 18η Μαΐου, η εκλογική αναμέτρηση θα αποκτά όλο και πιο σκληρά χαρακτηριστικά. 

Χθες το απόγευμα, ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας με μια δήλωσή του στα Μέσα Ενημέρωσης, σύντομη, αλλά περιεκτική για τις προθέσεις και το πρόγραμμα που έχει ο ίδιος για την Αθήνα. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σπηλιωτόπουλος που είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα, δήλωσε παρών στην πρόσκληση/πρόκληση όπως τη χαρακτήρισε, θέτοντας τις εξής προτεραιότητες:  

  • Ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες, 
  • Αυξημένη αισθητική για την πόλη,
  • Συνένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων για την Αθήνα. 

Επισήμως από τη Λεωφόρο Συγγρού δεν θα υπάρξει χρίσμα για κανένα υποψήφιο, ωστόσο ανεπισήμως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος φαίνεται να προχώρησε σε αυτή τη δήλωση έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του συνόλου της ΝΔ, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και να βάψει γαλάζιο τον πολιτικό χάρτη της Αθήνας. 

Στις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του κόμματος, ο πρώην υπουργός φέρεται να προηγείται, έχοντας αποκτήσει σημαντική δυναμική έναντι των άλλων υποψηφίων για το Δήμο της Αθήνας.  

Δεύτερος εμφανίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει τελικά να φθάσει ως τις κάλπες με τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει, τρίτος ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και τέταρτος ο Γαβριήλ Σακελαρίδης. 

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, πάντως παρακολούθησαν προβληματισμένοι λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να πράττει το ίδιο, εμμένοντας στην αρχική του πρόθεση να διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο.  

Ο κ. Κακλαμάνης είχε συναντηθεί προ ημερών με τον πρωθυπουργό και μετά τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του, ενώ μόλις προχθές στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα απέσυρε την υποψηφιότητά του εάν κατέβαινε στις εκλογές ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Χθες τελικά επέμεινε, δηλώνοντας ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κακλαμάνης, είχε εκλεγεί Δήμαρχος της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2006, με τη θητεία του να κρατά μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, οπότε και έχασε τη μάχη στο δεύτερο γύρο από τον Γιώργο Καμίνη. 

Σε αντίθεση με την τύχη που είχε ο Νικήτας Κακλαμάνης τότε, οι σημερινές δημοσκοπήσεις για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο δείχνουν ότι έχει τη δυνατότητα να κερδίσει με οποιοδήποτε αντίπαλο αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο. Στη Νέα Δημοκρατία πάντως γνωρίζουν ότι η εξίσωση με το Δήμο της Αθήνας, όπως και αυτή με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να λυθούν τάχιστα. 

Όλα αυτά, βέβαια στα χαρτιά, η εκκίνηση δόθηκε και η μάχη θα κριθεί στα πεζοδρόμια της Αθήνας όπου οι υποψήφιοι θα κληούν να παρουσιάσουν το σχέδιο τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.    

Ταυτόχρονα εντός των επόμενων ωρών, αναμένεται να κλείσουν οι γαλάζιες υποψηφιότητες και για τους υπόλοιπους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας. Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά το «αντάρτικο» και την άρνηση του Απόστολου Τζιτζικώστα να είναι υποψήφιος, συζητείται έντονα το όνομα του νυν αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη. Για τον Δήμο του Πειραιά, ίσως η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου να μην είναι τόσο σίγουρη…