Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Είναι θέμα μηνών ή και χρόνου στο να περάσουν οι Στρατοί σε μία νέα εποχή, όπου τίποτα δεν θα θυμίζει το παρελθόν. Τα οπλικά συστήματα που  έως τώρα τα βλέπαμε  σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας , προσεχώς θα τα δούμε να πρωταγωνιστούν στο γήινο πριβάλλον. 

Η ισραηλινή εταιρία Rafael Advanced Defense Systems παρουσίασε το νέο σύστημα λέιζερ άμυνας εναντίον απειλών όπως ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και όλμους αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών . Η επίδειξη έγινε στη Σιγκαπούρη.

Το Iron Beam είναι ένα σύστημα εκτόξευσης δεσμών υψηλής ενέργειας . Χρησιμοποιεί δυο γεννήτριες για την παραγωγή ισχυρής ενέργειας. Στη συνέχεια εξαπολύει δέσμες εμβέλειας 2 περίπου χιλιομέτρων πλαισιωμένες από ένα ραντάρ αποκάλυψης και ιχνηλάτησης στόχων και ενός κέντρου διοίκησης και ελέγχου. Το Iron Beam είναι προς το παρόν μεταφερόμενο .

Η κατασκευάστρια εταιρία έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου 100 «βολές», και συνεχώς εξελίσσει το σύστημα. Στόχος να αποκτήσει μεγαλύτερο βεληνεκές το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα , να δημιουργηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στα πολεμικά πλοία όπου υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος και σε μεταγωγικά αεροσκάφη. Σε δεύτερη φάση να εξοπλίσει και μαχητικά αεροσκάφη.

Το πυροβολικό λέϊζερ έχει το πλεονέκτημα ότι για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται αποθήκη πυρομαχικών , μπορεί να βάλει ακατάπαυστα καθώς δεν τελειώνουν ποτέ τα πυρομαχικά του.

Σε ένα πολεμικό πλοίο υπάρχει άφθονη ενέργεια. Και σε ένα πυρηνοκίνητο πλοίο μπορεί να λειτουργεί το Iron Beam χωρίς να υπάρχει προβληματισμός ούτε για την κατανάλωση ενέργειας.

Μεγαλώνει ο στόλος των «αόρατων» σκαφών

Το Πεκίνο ήδη προχωρά στην κατασκευή της επόμενης κλάσης κινεζικών αντιτορπιλικών . Το εν λόγω πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία «055» . Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα πλοία έχουν πολύ χαμηλό ίχνος δεν ανιχνεύονται εύκολα από τα ραντάρ και είναι αντίστοιχα του αμερικανικού DDG-1000.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται το πρώτο πλοίο -στελθ βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

Τα ρωσικά «αόρατα», υπερσύχρονα Sukhoi Τ-50, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το χάϊ – τεκ αεροσκάφος «υπεροχής» είχε πρωτοεμφανιστεί δημόσια το 2011. Το 2013, στη διάρκεια του αεροπορικού σαλονιού, πέταξαν δοκιμαστικά πάνω από την Έκθεση τρία T-50. Στην αεροπορική επίδειξη, οι ρώσοι χειριστές επέδειξαν πιλοτάρισμα ανώτερης κλάσης και πραγματοποίησαν ελιγμούς που σήμερα δεν μπορεί να εκτελέσει κανένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, όπως λέγεται.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν ότι τα T–50 είναι η «πεμπτουσία» όλων των καινοτομιών και της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη: Τεχνολογία «αόρατου» (stealth), «ευφυές» ραντάρ υψηλής τεχνολογικής νοημοσύνης, όπλα ακριβείας, υψηλή ευελιξία και άλλα. Εικάζεται, από αμερικανούς αξιωματούχους ότι το πολλά υποσχόμενο νέο μαχητικό είναι υπερ-υπερηχητικό . Αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από πέντε Mach, περίπου 5.800 χλμ/ώρα.

Το αεροσκάφος «γενιάς – 6» δίνει επίσης διπλή επιλογή για τον χειρισμό του. Ο πιλότος μπορεί να είναι είτε άνθρωπος, είτε … ρομπότ!

Ο σχεδιαστής του Τ-50 υποστηρίζει , ότι σε γενικές γραμμές, το ρομπότ είναι πιο πρακτικός χειριστής απ’ ότι ο άνθρωπος. Η εκπαίδευση των πιλότων παίρνει χρόνια για να ολοκληρωθεί και απαιτεί τεράστιες δαπάνες, και η απώλειά του αποτελεί σοβαρό πλήγμα. Επιπλέον, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα και τελικά μπορεί κριθούν ακατάλληλοι για να εκτελέσουν την αποστολή. Το ρομπότ, θεωρητικά πάντα, είναι έτοιμα να πολεμήσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι όμως έτσι; Την πονηριά του ανθρώπου δεν την έχει κανένα ρομπότ. Και σε μία μάχη η πονηριά είναι όπλο.

Ο πιλότος δοκιμών του T–50, Σεργκέι Μπογκντάν, είπε ότι το μη επανδρωμένο, με πιλότο-ρομπότ, αεροσκάφος 6ης γενιάς, δεν θα εμφανιστεί νωρίτερα από τα επόμενα 15 χρόνια. «Φαίνεται ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά και πάλι, για τη μετάβαση από το πρώτο μαχητικό 4ης γενιάς σε αεροσκάφος 5ης γενιάς, χρειάστηκαν 35 χρόνια», εξηγεί ο ίδιος. Τα αεροσκάφη της επόμενης γενιάς, θα είναι πραγματικά μη-επανδρωμένα, βεβαιώνει ο Μπογκντάν.

TAGS