«Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα είναι σήμερα ο βασικός μοχλός εξόδου από την κρίση» και «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τη στηρίξουμε με όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις μας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στην ενημερωτική εκδήλωση «Απολογισμός 2013 - Προγραμματισμός Δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας 2014», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αρμόδιος πρέσβης Μιχάλης Χρηστίδης, αρμόδιοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως οι πρόεδροι του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ξεν. Πετρόπουλος, και του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Δημ. Παπανικολάου.

Δράσεις, στοιχεία και αριθμοί της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) και των 59 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του ΥΠΕΞ, έδωσαν σήμερα μία πλήρη εικόνα της οικονομικής διπλωματίας που ασκεί η Ελλάδα εντός και εκτός συνόρων. Διπλωματία, που όπως είπε ο κ. Κούρκουλας, έχει αναδειχθεί ξεκάθαρα σε εθνικό θέμα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δύο Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές με Ρωσία και Καζακστάν, 2 Συμβούλια Διακρατικής Συνεργασίας με Τουρκία και Ισραήλ, 3 Μικτές Ομάδες Εργασίας σε Βουκουρέστι, Βελιγράδι και Αθήνα, 3 Μικτές Επιτροπές με Ρωσία για διάφορα θέματα, υπογραφή 8 διμερών συμφωνιών, 7 μνημονίων συνεργασίας, 4 ειδικών πρωτοκόλλων και 8 διακηρύξεων, ανήκουν στα πεπραγμένα του 2013, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός των στόχων του τρέχοντος έτους, όπως προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Θάνος Μακρανδρέου.

Το 2013, επίσης, βλέπουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί, από ή με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ, 58 επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό και 39 στην Ελλάδα, 217 παρουσίες της χώρας μας σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, ενώ από τα γραφεία ΟΕΥ ςκπονήθηκαν 181 έρευνες αγοράς, εκδόθηκαν 292 ενημερωτικά σημειώματα, συντάχθηκαν 30 Επιχειρηματικοί Οδηγοί και αναρτήθηκαν 7.500 καταχωρήσεις στη διαδικτυακή πύλη AGORA, με επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο 17.000 χρήστες μηνιαίως, το τελευταίο τετράμηνο.

Παράλληλα, έχουν διοργανωθεί 6 εκδηλώσεις επιχειρηματιών στο εξωτερικό, 13 εκδηλώσεις γνωριμίας νέων Ελλήνων πρέσβεων με Έλληνες επιχειρηματίες, 8 Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ έχουν απαντηθεί 15.000 ειδικά-ατομικά αιτήματα, εκ των οποίων το 95% των αιτούντων έμεινε ικανοποιημένο από την αντίδραση των υπηρεσιών του υπουργείου.

Στον απολογισμό του 2013 θα πρέπει, όπως είπε ο υφυπουργός, να αναφερθεί και η «καθοριστική συμβολή του ΥΠΕΞ στην εθνική επιτυχία της απόφασης διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τη Βόρεια Ελλάδα, που θα μεταφέρει για πρώτη φορά ενέργεια από την Κασπία στην Ευρώπη και θα βάλει ουσιαστικά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, με την προοπτική κατασκευής και καθέτων αγωγών προς Βουλγαρία και ενδεχομένως προς άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», όπως επίσης και το γεγονός ότι «η κατασκευή του ΤΑΠ ανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν σε πολλούς τομείς».

Ο κ. Κούρκουλας επισήμανε, επίσης, «τον ενεργό ρόλο, πολλές φορές όχι δημόσια γνωστό, του ΥΠΕΞ στην προσπάθεια αξιοποίησης των δικών μας ενεργειακών πηγών και στη στεριά, αλλά κυρίως στη θάλασσα, στο συντονισμό μας με την Κύπρο για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, την πολύ ουσιαστική διπλωματική μας παρουσία στα Βαλκάνια, στην Αλβανία αλλά και στην Αίγυπτο, με την οποία διαμορφώνουμε ένα στερεό πλαίσιο συνεργασίας», ενώ έχουν καλλιεργηθεί επίσης και στενές σχέσεις συνεργασίας με οικονομικό αντίκρισμα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στα παραπάνω ο υφυπουργός προσέθεσε και την ουσιαστική συμβολή του ΥΠΕΞ στη θεαματική άνοδο του τουρισμού, ιδίως από χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, μέσω αφενός της ταχύτατης έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων σε γραφεία εξυπηρέτησης ιδιωτικού παρόχου σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, και αφετέρου της επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος για παροχή θεωρήσεων στα νησιά του Αν. Αιγαίου την στιγμή άφιξης των τουριστών από την τουρκική ακτή.

Στόχος για το 2014, όπως εξήγησε ο κ. Κούρκουλας αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της οικονομικής διπλωματίας για το τρέχον έτος, είναι η ενίσχυση του δικτύου και η περαιτέρω στελέχωση των γραφείων μας ΟΕΥ σε νέες αγορές ανά τον κόσμο, σε πόλεις όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα), Λάγος (Νιγηρία), Αστάνα (Καζακστάν), Γκουανγκζού (Κίνα), Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), πόλη του Μεξικού, Ντόχα (Κατάρ), Κουβέιτ).

«Ο υπό ίδρυση φορέας εξωστρέφειας του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι σημαντικός συνεργός μας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Θα συνεργασθούμε στενά μαζί τους», ανέφερε ο υφυπουργός.

Με δυο λόγια, το ΥΠΕΞ θα δώσει έμφαση το 2014 σε μεγάλες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα, διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντας τη παρουσία μας, όπως είπε ο υφυπουργός, με προτεραιότητα επίσης και την Υποσαχαρική Αφρική (με δύο Γραφεία ΟΕΥ) και τον Περσικό Κόλπο, ενώ στο πλαίσιο της ΕΕ «αξιοποιούμε την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πολλαπλώς: για να βελτιώσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας, για να προωθήσουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ και για να θωρακίσουμε την ευρωζώνη με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».

«Σήμερα, οι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται να αποτελέσουν το όχημα εξόδου ολόκληρης της χώρας από την οικονομική και κοινωνική κρίση, και αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο με την εξωστρεφή τους δράση. Αυτή τους την προσπάθεια είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις μας», υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας

Η οικονομική διπλωματία, η προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων, δημόσιων και ιδιωτικών, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα, προτεραιότητα και όπλο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και σε όλα τα σύγχρονα κράτη, τόνισε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι η έξοδος από την κρίση και τη μεγάλη οικονομική οπισθοχώρηση της χώρας μας πρέπει να συνοδευθεί από μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο ομαλοποιείται η δημοσιονομική μας θέση τόσο θα βελτιωθούν και οι όροι του επιχειρείν, όπως η σταθερότητα του φορολογικού μας συστήματος.

Σε σχέση με την κρίση και την εξωτερική μας πολιτική ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι «σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ακόμη και στις πιο δύσκολες και κρίσιμες φάσεις της, ουδέποτε κινδύνευσε η σταθερή μας πορεία σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα, ουδέποτε επιχειρήθηκε να γίνει εκμετάλλευση της πρόσκαιρης αδυναμίας στην οποία είχαμε περιέλθει, για να απαιτηθούν υποχωρήσεις ή να αναζητηθούν λύσεις που δεν συνάδουν με την εξωτερική μας πολιτική στα εθνικά θέματα».