current views are: 1

13 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση20:00

Συνάντηση Χαρακόπουλου με αμπελουργούς

Με εκπροσώπους αμπελουργών συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Δημοσίευση 20:00’
αρθρο-newpost

Με εκπροσώπους αμπελουργών συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Με τον πρόεδρο, κ. Χρήστο Μάρκου, και το διευθυντή, κ. Παρασκευά Κορδοπάτη, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αγησίλαο Ραψανιώτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρη Μελά, συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αμπελουργών έθεσαν υπ’ όψιν του Αναπληρωτή Υπουργού μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας και ζήτησαν τη συνδρομή του για την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα:

  • Η ΚΕΟΣΟΕ, ενόψει και της συμμετοχής της στην σύσκεψη της COPA COGECA στις Βρυξέλλες για αμπελοοινικά θέματα, ενημέρωσε για τα προβλήματα που προκύπτουν από το σχέδιο του εφαρμοστικού κανονισμού για τον αμπελοοινικό τομέα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Ο κ. Χαρακόπουλος, συμμεριζόμενος τον προβληματισμό τους, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα κ. Μελά την καταγραφή και εξέταση των προβλημάτων αυτών, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικότερα οι ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες ομάδες εργασίας σε επίπεδο ΕΕ.
  • Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών έθιξαν το ζήτημα των δυσλειτουργιών που προκαλεί η εφαρμογή του νόμου 4015/2011 στις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις για τη μετατροπή τους σε Κλαδικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και κατέθεσαν πρόταση για την τροποποίηση των σχετικών άρθρων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη αλλαγής του συνεταιριστικού νόμου.
  • Υπ’ όψιν του Αναπληρωτή Υπουργού τέθηκε, επίσης, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων τους, καθώς απαιτείται η έκδοση εγγυητικής επιστολής, ύψους 120% της αξίας των δράσεων. Ο κ. Χαρακόπουλος, επικοινώνησε με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριο Ιατρίδη, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

σχετικα αρθρα