Περισσότερη διαβούλευση με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημονικών φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο νόμου πράγματι αποτελεσματικό και λειτουργικό για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για να έχει και ευρύτερη στήριξη, ζήτησαν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι φορείς που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Τόσοι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από το αστυνομικό και το πυροσβεστικό σώμα, όσο και εκπρόσωποι φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες εξέφρασαν αρκετές επιφυλάξεις ως προς τους στόχους ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ έκαναν λόγο για έλλειψη διαλόγου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης, συμφωνώντας και με σχετικές επισημάνσεις που έγιναν σχετικά με την αναγκαιότητα της διατήρησης του Αρχηγείου της Αστυνομίας, κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να επανεξετάσει τόσο το θέμα αυτό, όσο και το ζήτημα με τις συνδικαλιστικές λειτουργίες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος ζήτησε να δοθεί εύλογος χρόνος για διάλογο, με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, ώστε, όπως είπε, με νηφαλιότητα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική αποτελεσματική αστυνομία.

Περισσότερο χρόνο ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Δημήτρης Γεωργαντζής, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου «εξαντλήθηκε στην αλληλογραφία». «Δεν θέλουμε να πάει χαμένη η προσπάθεια του υπουργείου. Πιστεύουμε ότι έπρεπε να υπάρξει σε ευρύτερο επίπεδο συνεργασία, ώστε να πείθει η αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου ως προς την αντιμετώπιση της αυξημένης εγκληματικότητας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής Βασίλης Ντούμας υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε δεκτή καμία από τις προτάσεις που έκαναν για αναβάθμιση των υπηρεσιών. «Πεποίθησή μας είναι ότι η αναδιοργάνωση της αστυνομίας δεν μπορεί να αποτελεί εργασία ενός μόνο υπουργείου. Χρειάζεται διακομματική συναίνεση», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «Κάνω έκκληση προς όλους τους βουλευτές να μην βάλουν ταφόπλακα στις ελπίδες που γεννήθηκαν από το άκουσμα για αναδιοργάνωση της αστυνομίας, ψηφίζοντας ένα τόσο κακό νομοσχέδιο».

Θετική χαρακτήρισε την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτικών Υπαλλήλων Άρτεμις Λουδάρου. Ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή της στη στελέχωση του Γενικού Συντονιστή με στελέχη από την Πυροσβεστική μετά από απόφαση του υπουργού.

Επιφυλάξεις για τα κριτήρια διορισμού των μελών των επιτροπών που συμμετέχουν στη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αγγελική Αργυροπούλου και Ρωξάνη Φράγκου.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστών Πενταετούς θητείας Αλέξανδρος Βλαχογιώργος τόνισε ότι είναι αναγκαία η ομογενοποίηση των καθηκόντων του προσωπικού, να έχουν δηλαδή ίδια καθήκοντα με αυτά των μονίμων πυροσβεστών προκειμένου, όπως είπε, το Πυροσβεστικό Σώμα να καταστεί πραγματικός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάθεση απόψεων των αρμόδιων φορέων επί του νομοσχεδίου, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.