φρεγάτα «Ψαρά» επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, λίγο πριν αυτή αποπλεύσει από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, για να συμμετάσχει στην επιχείρηση «ATALANTA».

Η συγκεκριμένη φρεγάτα θα συμμετέχει στην επιχείρηση έπειτα από δύο χρόνια απουσίας μας από τη εν λόγω αποστολή λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας.

«Η επανδραστηριοποίησή μας», όπως εξήγησε ο Δ. Αβραμόπουλος, «στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή επιχείρηση οφείλεται και στο ότι  την περίοδο αυτή η πατρίδα μας προεδρεύει της Ε.Ε. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδήγησαν στη συμμετοχή μας και πάλι στην ATALANTA και έχει να κάνει με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά  και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων. Η χώρα μας, ως γνωστό, πρωταγωνιστεί στη ναυτιλιακή κοινότητα. Η φρεγάτα "Ψαρά" θα ενταχθεί για το επόμενο τρίμηνο, στη Ναυτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή». 

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μπορεί να διέρχεται δύσκολες στιγμές, αλλά πάνω από όλα πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το αξιόμαχο, το φρόνημα, την υπερηφάνεια και το κύρος της πατρίδας μας». 

Τέλος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δώρισε μία εικόνα της Παναγίας στο πλήρωμα της φρεγάτας για να τους προστατεύει στην αποστολή τους και τους ευχήθηκε καλή επιστροφή.

Στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», που αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση της Ε.Ε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό ανελλιπώς με προσωπικό και μέσα από ενάρξεως αυτής το 2008 (αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη Διοίκηση της Δύναμης) έως το 2012 και έκτοτε έως σήμερα με επιτελείς στο Στρατηγείο και στον εν πλω Διοικητή. 

Γ. Κοκ.