Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Ως επιβεβαίωση των όσων έχουν πει μέχρι σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ « για τυφλή εφαρμογή των μνημονίων και ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί  με την τρόικα «εκλαμβάνουν το συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Η έκθεση η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες και τις οποίας εισηγητής ήταν ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Αλεχάνδρο Σέρκας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι   «η τρόικα έδρασε ως χασάπης και όχι ως χειρουργός που γνώριζε ην ανατομία του σώματος. Η πολιτική της προκάλεσε κοινωνικό τσουνάμι .» 

«Η σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, είναι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έκθεση.» 

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο  ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλεχάνδρο Σέρκας κατηγόρησε την τρόικα, αλλά και το Eurogroup ότι περιφρόνησαν την κοινωνική διάσταση της πολιτικής που εφάρμοσαν, «ωσάν η Ευρώπη να ήταν ένα κλαμπ πιστωτών». 

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πολιτική της τρόικας οδήγησε στο  κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, η οποία το 2012 ξεπέρασε το 50% στην Ελλάδα, το 30% στην Πορτογαλία και το 26,5% στην Κύπρο. Επισημαίνει επίσης την «αλλοίωση» βασικών προτύπων εργασίας και τη σημαντική μείωση του κατώτατου μισθού, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου συρρικνώθηκε κατά 22%. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ακόμα  ότι στις χώρες του μνημονίου προέκυψαν νέες μορφές φτώχειας που πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, πχ η αδυναμία μιας μερίδας του πληθυσμού να πληρώσει τις υποθήκες και τις υψηλές τιμές ενέργειας ενώ επισημαίνεται   ότι έγινανμεγάλα λάθη όσον αφορά τον εργασιακό τομέα και το συνταξιοδοτικό. 

Τέλος η  έκθεση καλεί τα κράτη- μέλη και την ΕΕ να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίου και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

«Μετά από την Deutsche Bank που εκτιμά ότι μόλις 26 δις .είναι  το όφελος από τα σενάρια ελάφρυνσης που διαρρέονται , τον Bloomberg που  διαπιστώνει πως δεν υπάρχει λύση χωρίς κούρεμα του χρέους και τον  ΟΟΣΑ να ομολογεί μετά το ΔΝΤ  πως « κάναμε λάθος εκτίμηση για το εύρος της κρίσης», έρχεται τώρα και η έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει ότι το μνημονικό πρόγραμμα που υπερασπίζεται η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Τελικά μόνο ο πρωθυπουργός και η Αγκελα Μέρκελ θεωρούν το πρόγραμμα πετυχημένο» σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.