Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο στόχος του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου είναι τριπλός: να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς, να συστρατευθούν και να συμμετέχουν ενεργά όλα τα στελέχη του κόμματος και να επιστρέψουν στη ΝΔ οι ψηφοφόροι που «χάθηκαν» στις εκλογές του 2012, επιλέγοντας ψήφο διαμαρτυρίας. 

Το παζλ των υποψηφίων για τους κρίσιμους Δήμους και Περιφέρειες συμπληρώθηκε με προσοχή. Για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας επελέγη ο βουλευτής της Β΄Αθήνας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, που είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα, ήπιος σε προσωπικότητα και επιχειρήματα. 

Με τα χαρακτηριστικά αυτά, στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν να μπορεί να κερδίσει την αναμέτρηση με τον Γιώργο Καμίνη και τα άλλα «θηρία» (Σακελλαρίδη, Καπερνάρο, Κασιδιάρη) και να «επαναπατρίσει» τους αστούς ψηφοφόρους της ΝΔ, που λόγω της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης αλλά και της οικονομικής κρίσης στράφηκαν αλλού. Ήταν δεδομένο πως προσωπικές στρατηγικές και εμμονές από προηγούμενες ήττες δεν χωρούσαν στη μάχη για το Δήμο με τον πιο σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο. 

Στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη, είχε επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όμως μετά το «αντάρτικο» του νεαρού Περιφερειάρχη, το Μέγαρο Μαξίμου έβγαλε μπροστά τον Σταύρο Καλαφάτη, το όνομα του οποίου είχε μπει στο τραπέζι της συζήτησης από την αρχή. 

Ο κ. Καλαφάτης έπειτα από επικοινωνία που είχε χθες με τον κ. Σαμαρά ανακοίνωσε αμέσως την υποψηφιότητά του και παραιτήθηκε από αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σε αντίθεση με αρκετούς συναδέλφους του που αρνήθηκαν να αφήσουν τη σιγουριά(;) της υπουργικής καρέκλας για να πέσουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Υπενθυμίζεται ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η «ανεπίσημη» στήριξη δόθηκε στον κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ για την Περιφέρεια Αττικής ακούστηκε το όνομα του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά ωστόσο ο ίδιος το διέψευσε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει και σε ανανέωση προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη λογική αυτή χθες το απόγευμα προτάθηκε στον 44χρονο Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας, Ανδρέα Κατσανιώτη να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Το σχέδιο αναδιάταξης των δυνάμεων της ΝΔ περιλαμβάνει όμως και επαναδραστηριοποίηση στελεχών με εμπειρία και βαθιά γνώση του κομματικού μηχανισμού αλλά και των εκλογικών διαδικασιών, τα οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.  

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι το Σαββάτου, οπότε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. 

Μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά για ανασυγκρότηση του κόμματός του θα παίξουν και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, με πρώτη την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, καθώς η σταυροδοσία δημιουργεί νέα δεδομένα και ισορροπίες στο πολιτικό προσωπικό, ιδιαίτερα για αυτούς που ζητούσαν μια θέση στη λίστα ως αντάλλαγμα για τις…υπηρεσίες τους ή ακόμα και για την…εξαφάνισή τους από το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. 

Οι θεσμικές αυτές αλλαγές, μαζί με τα καλά νέα που μπορεί να υπάρξουν για την οικονομική κατάσταση της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες, εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία των πολιτών και να οδηγήσουν στην ΝΔ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων - όχι μόνο αυτούς που επέλεξαν τα μικρά κόμματα της δεξιάς, αλλά και όσους ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο σχηματισμό της κεντροαριστεράς και οι οποίοι επιθυμούν σταθερότητα στη χώρα και σε καμία περίπτωση πειράματα εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.