Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Αν δεν φοιτήσει κανείς στη Σχολή Ευελπίδων δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σκληρή εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται οι αυριανοί ανώτατοι αξιωματικοί προκειμένου να είναι ικανότατοι για να επανδρώσουν κρίσιμες θέσεις ώστε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Αν ο αξιωματικός είναι άχρηστος τα πιο σύγχρονα και πανάκριβα οπλικά συστήματα να διαθέτει η ομάδα του , είναι σίγουρο ότι θα έχουν ηττηθεί οι άνδρες του πριν πατήσουν τη σκανδάλη.

Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση και να γίνει καλός στρατηγός όταν δεν έχει «σπουδάσει» το πεδίο μάχης, αν δεν έχει κυλιστεί στη λάσπη , δεν έχει μυηθεί στο ομαδικό πνεύμα και δεν έχει κάνει πράξει το «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πολλοί Στρατοί από ξένες χώρες θέλουν να στέλνουν εδώ στην Σχολή Ευελπίδων τους άνδρες τους να εκπαιδεύονται και τους θεωρούν έτοιμους για όλα όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Βέβαια το πρόγραμμα της εκπαίδευσης δεν καταρτίστηκε σε μία μέρα . Περικλείει την εμπειρία και τα κενά που έχουν παρατηρηθεί στις προηγούμενες δεκαετίες. Έχουν εντοπισθεί τα κενά , επισημάνθηκε που χρειάζεται να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση και που απαιτείται να υπάρξει εκσυγχρονισμός στις τακτικές. Η γνώση που αποκτάται από τις ασκήσεις διοχετεύεται στη συνέχεια , στη σχολή Ευελπίδων ώστε η επόμενη γενιά αξιωματικών να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Και όλα αυτά ενώ όταν κατατάσσονται οι επιτυχόντες έχει παρατηρηθεί ότι λόγω της εντατικής μελέτης οι πρωτοεισακτέοι δεν έχουν την επιθυμητή φυσική κατάσταση αν και είναι νέα παιδιά. Φτάνουν σε σημείο να τραυματίζονται ορισμένοι ενώ απλά τους έχουν βάλει να τρέξουν οι γυμναστές τους.

Βέβαια τέσσερα χρόνια μετά και έχοντας ολοκληρώσει τη Ευελπίδων οι νέοι αξιωματικοί δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν όταν πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι της σχολής.

Ορισμένα από τα στοιχεία που αποδεσμεύτηκαν ως πληροφορίες γύρω από την εκπαίδευση είναι τα εξής:

Ευέλπιδες της Ιης τάξης

Εκπαιδεύονται στα οπλομηχανήματα ομάδος, πραγματοποιούν βολές ατομικού τυφεκίου, οπλοπολυβόλου, αμυντικής χειροβομβίδας, κάνουν πορείες 12 και 20χλμ. Εξασκούνται στην Tοπογραφία αλλά και στις ενέργειες του μαχητή σε τακτικά σενάρια επίθεσης και άμυνας.

Οι Ευέλπιδες ΙΙας τάξης

Εκπαιδεύονται στα οπλομηχανήματα ομάδας και διμοιρίας, εκτελούν βολές ατομικού τυφεκίου, οπλοπολυβόλου, βολή  και αμυντικής χειροβομβίδας. Εξασκούνται στην Tοπογραφία,

στις ενέργειες της ομάδος σε τακτικά σενάρια επιθέσεως και άμυνας με την πραγματοποίηση Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων και συμμετέχουν σε πορεία 20 χλμ. Εκπαιδεύονται στον ναρκοπόλεμο αλλά και σε επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους. Εκτελούν

εικονικές βολές στον εξομοιωτή βολής της Σχολής και καλούνται να ανέβουν τον πύργο αναρρίχησης. Πιστοποιούνται στα καθήκοντα του ομαδάρχη και αξιολογούνται γι αυτό από ειδική επιτροπή της Σχολής.

Οι Ευέλπιδες ΙΙΙης τάξης

Παρακολουθούν εκπαίδευση στις αεροκίνητες και αμφίβιες επιχειρήσεις σε συνεργασία με προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας Στρατού , των Ειδικών Δυνάμεων και της Σχολής Πυροβολικού. Οι Ευέλπιδες εκπαιδεύονται στα οπλομηχανήματα Διμοιρίας – Λόχου και συγκεκριμένα πραγματοποιούν βολές με ατομικά τυφέκια, οπλοπολυβόλα, πολυβόλα αλλά και όλμους. Εκτελούν Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων επιπέδου Διμοιρίας στο πλαίσιο ειδικών επιχειρήσεων.

Οι Ευέλπιδες IVης τάξης

Εκπαιδεύονται στον αγώνα σε χιονοσκεπείς περιοχές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο και πραγματοποιούν διαγωνιστική πορεία-βολή 20 χλμ. Εκτελούν βολή αμυντικής χειροβομβίδας , ατομικού τυφεκίου, οπλοπολυβόλου και πιστολιού.

Πραγματοποιούν βολές ταχείας αντίδρασης και εικονικές βολές στον εξομοιωτή . Καλούνται να ανέβουν στο πύργο αναρρίχησης ενώ παράλληλα συνέδραμαν ενεργά στην εκπαίδευση των μικρότερων τάξεων με καθήκοντα εκπαιδευτή. Στην δεύτερη φάση της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται αντικείμενα κατά οργανικά τμήματα, με την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά

Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Η Διμοιρία Τυφεκιοφόρων κατά την Άμυνα».