Προσγειώθηκαν στη Σούδα τα δώδεκα αμερικανικά αεροσκάφη F-15 των οποίων οι πιλότοι θα συνεκπαιδευτούν με ολόκληρη την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σήμερα , από νωρίς το πρωί, πετούν πάνω από το χώρο όπου θα γίνουν οι ασκήσεις και θα εξελιχθούν τα σύνθετα επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου να εξοικειωθούν με το περιβάλλον και να γνωρίσουν την περιοχή όπου θα ενεργήσουν.

Επίσης προσδιορίστηκαν τα εναλλακτικά αεροδρόμια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά και για άλλους λόγους. Τα αμερικανικά F-15 ήρθαν από την Αγγλία όπου μετασταθμεύουν. Η ομάδα υποστήριξης αυτών ανέρχεται στα 258 άτομα, προκειμένου να αντεπεξέλθει η αμερικανική αυτή δύναμη σε ένα άκρως επιχειρησιακό απαιτητικό περιβάλλον.

Μετά το F-22 που διαθέτουν οι ΗΠΑ , το F-15 θεωρείται το «μακρύ και ισχυρό χέρι» της Αμερικής.

Κυρίαρχη είναι η απορία στο Ελληνικό Πεντάγωνο αν οι Τούρκοι την περίοδο αυτή επιχειρήσουν  να παραβιάσουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας σε περιοχές στις οποίες θα ενεργούν τα αμερικανικά F-15. Και αυτό γιατί εκτός του ότι θα έρθει αντιμέτωπη και η Ουάσιγκτον με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο , τίθεται και θέμα ασφάλειας των πτήσεων. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό,  το αμερικανικό Πεντάγωνο θα ενοχληθεί αρκετά.

Γιατί θέλουν οι ΗΠΑ τη συνεκπαίδευση

Μετά την πρόσφατη άσκηση που έγινε στο Ισραήλ, όπου συμμετείχαν και Έλληνες πιλότοι οι οποίοι εντυπωσίασαν με τις δεξιότητες και την αντοχή που έδειξαν ότι έχουν, το Αμερικανικό Πεντάγωνο έκρινε ότι είναι αναγκαία η συνεκπαίδευση των δύο Πολεμικών Αεροποριών.

Η Ουάσιγκτον θέλει οι Έλληνες πιλότοι που εκπαιδεύονται σκληρά σε όλο τη γκάμα των επιχειρήσεων με ειδική δεξιότητα στις αερομαχίες να σταθούν απέναντι στους πιλότους τους οι οποίοι να σημειωθεί ότι θα πετούν με ισχυρότερα μαχητικά από τα δικά μας

Οι επιχειρήσεις που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σκληρές αερομαχίες, αποστολές προσβολής επίγειων στόχων, «σπάσιμο» εναερίου χώρου από την αντιαεροπορική ομπρέλα πολεμικών μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, εξουδετέρωση εχθρικής αεροπορικής δύναμης, αόρατη διείσδυση σε εχθρικό έδαφος και εξουδετέρωση στόχων , εναέριο ανεφοδιασμό των αεροσκαφών για παρατεταμένη παραμονή στον αέρα με στόχο τη διατήρηση του ελέγχου περιοχής και πολλά άλλα σενάρια .

Από την ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν όλο το δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας με όλους τους τύπους αεροσκαφών που διαθέτουμε. Επίσης θα υπάρξει και εμπλοκή μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Γ. Κοκ.