current views are: 2

15 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση07:04

Ο «ανυπόμονος» και κυνικός Ρέντσι έτοιμος για την εξουσία στην Ιταλία

Ο χαμηλών τόνων Ενρίκο Λέτα έφυγε, ο φιλόδοξος Ματέο Ρέντσι έρχεται, σε άλλο ένα «ανακάτεμα» του πολιτικού «σπαγκέτι» της Ιταλίας.

Δημοσίευση 07:04’
αρθρο-newpost

Ο χαμηλών τόνων Ενρίκο Λέτα έφυγε, ο φιλόδοξος Ματέο Ρέντσι έρχεται, σε άλλο ένα «ανακάτεμα» του πολιτικού «σπαγκέτι» της Ιταλίας.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ο χαμηλών τόνων Ενρίκο Λέτα έφυγε, ο φιλόδοξος Ματέο Ρέντσι έρχεται, σε άλλο ένα «ανακάτεμα» του πολιτικού «σπαγκέτι» της Ιταλίας.

Ο 39χρονος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αφού «πριόνισε» την καρέκλα του προερχόμενου από την ίδια παράταξη, Λέτα, είναι πια στην τελική ευθεία για να τεθεί επικεφαλής της τέταρτης κυβέρνησης της Ιταλίας, σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο 2011. Σήμερα, ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να λάβει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο και με δεδομένη την υποστήριξη του δεύτερου μεγαλύτερου εταίρου της κυβέρνησης της Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο (και του Μπερλουσκόνι), θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.

Οι ιταλοί αναλυτές βλέπουν ρίσκο στην κίνηση του «αδίστακτου καριερίστα» -όπως τον χαρακτήρισε ο Μπέπε Γκρίλο- αφού η πολιτικη ανυπομονησία του ενδέχεται να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Το περιοδικό «L’ Espresso» μίλησε για «σάλτο μορτάλε», η «La Repubblica» για το «Ρίσκο του Ακροβάτη» ενώ η «Il Fatto Quotidiano» αναρωτήθηκε πόσο θα αντέξει στην πρωθυπουργία. 

Ο αρθρογράφος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, συγγραφέας και συνεργάτης του πανεπιστημίου Princeton, Τζιάνι Ριότα δήλωσε στο newpost.gr ότι «o Ματέο Ρέντσι δεν μπορούσε να περιμένει. Πιστός στον πολιτικό του γκουρού, επίσης από τη Φλωρεντία, τον Μακιαβέλι, αποφάσισε να αρπάξει την ευκαιρία, όσο το δυνατόν συντομότερα μπορούσε».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας «ξέρει ότι ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος του. Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να μην είναι υποψήφιος ξανά, αλλά το κόμμα του συγκεντρώνει δύναμη. Ο λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο διατηρεί τουλάχιστον 20% στις δημοσκοπήσεις. Έτσι ο Ματέο Ρέντσι θα κυβερνήσει την Ιταλία, προσπαθώντας να προωθήσει νέο εκλογικό νόμο, υπό τη προθυμία του Μπερλουσκόνι και θα δοκιμάσει την τύχη του στις κάλπες. Θα ελπίσει ότι η δημοφιλία του δεν θα κλονιστεί από την πρωθυπουργία, όπως έγινε με τον Μάριο Μόντι».

Όσο για το «θύμα» του (κατηγορούμενου ως τουλάχιστον κεντρώου) Ματέο Ρέντσι, Ενρίκο Λέτα; Αποχώρησε «αθόρυβα» παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη ανακοίνωσε το «νέο» του κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν έμελλε να εφαρμοστεί ποτέ. «Ο πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα δεν εντυπωσιάστηκε από από την στροφή 360 μοιρών που έκανε το κόμμα του, αλλά αντέδρασε ψύχραιμα» τονίζει ο Τζ. Ριότα, επισημαίνοντας ότι ο 47χρονος κεντροαριστερός πολιτικός «έχει μέλλον στην Ευρώπη ή μπορεί να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας όταν  θα συμπληρώσει το ηλικιακό όριο (θα πρέπει να έχει κλείσει κάποιος τα 50 έτη για να εκλεγεί στο Κυρηνάλιο)». 

O αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό για να του εκφράσει τη «φιλία και τα συγχαρητήρια για τη δουλειά του σε διεθνές επίπεδο».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήριζε «αφοσιωμένο Ευρωπαίο» τον Ρέντσι «καλωσορίζοντάς τον» άτυπα στον κύκλο των ηγετών της Ε.Ε. Το πόσο θα παραμείνει σε αυτόν, άγνωστο.


σχετικα αρθρα