Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και με κάθε επισημότητα τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους υποδέχθηκαν στην πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. 

Μόλις το ελικόπτερο Σινούκ που μετεφερε από τη Θεσσαλονίκη τον κ. Σαμαρά προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο των Καρυών, οι Αγιορείτες Πατέρες του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου ο πρωθυπουργός προσκήνυσε την θαυματουργή εικόνα του Άξιον Εστί και παρακολούθησε τη δοξολογία. 

Στην προσφώνηση του ο Άγιος Πρώτος της Ιεράς Επιστασίας, Πατήρ Στέφανος σημείωσε οτι «η ελληνική πολιτεία με αίσθημα ευθύνης περιφρουρεί τον Ιερό Άθω» και εξέφρασε την ευχαριστία των Αγιορείτων για το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και τη φροντίδα της ελληνικής κυβέρνησης. Ευχόμεθα ταπεινώς όπως η Αγία Θεοτόκος σας ανταποδώσει τη δύναμη για τις προσπάθειες που κάνετε για την πρόοδο του Έθνους», κατέληξε ο επικεφαλής της Ιεράς Επιστασίας.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για την παρουσία και την υποδοχή σας εδώ και ζητώ την ευλογία σας. Ιδιαίτερα σήμερα που οι συγκυρίες για την πατρίδα μας δεν είναι ιδανικές, οι σκέψεις και τα βλέμματά μας είναι στραμμένα προς εσάς», σημείωσε στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός, που τόνισε την αλληλεγγύη, τη θυσία και την προθυμία του Άγιου Όρους στις δύσκολες, όπως είπε, περιστάσεις. Παράλληλα υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού έργου που κάνουν οι Ιερές Μονές.

«Είμαστε υπερήφανοι που ο Ελλαδικός χώρος περιλαμβάνει τη χερσόνησο του Άθω, με τις διαλαμπουσες Μονές της. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες σας και θα κάνουμε οτι μπορούμε για τον Ιερό αυτό τόπο», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια έγινε το παραδοσιακό κέρασμα του πρωθυπουργού στην Ιερά Επιστασία και ακολούθησε η συνάντηση με τους  εκπροσώπους των 20 Ιερών Μονών, όπου συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Μοναστική Πολιτεία του Άθω.

Το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργος θα μεταβεί στην Μονή Ιβήρων, μία εκ των πιο ιστορικών μονών του Όρους και μετά θα επισκεφθεί την Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πνευματικούς γέροντες με πολυετή εμπειρία.

Η επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής.