Όταν επικυρωθούν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το 2013, οι ευρωπαίοι θα βοηθήσουν, διαμηνύει μέσω δήλωσής του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος παράλληλα προχωρά σε εκτιμήσεις όσον αφορά το πως θα διευθετηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Τον Απρίλιο θα επικυρωθούν όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το 2013 και αν επιβεβαιωθεί η πρόοδος, τότε μπορώ να υποθέσω ότι οι άλλες χώρες θα βοηθήσουν» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: 

«Ενδεχομένως θα επεκτείνουν την ωρίμανση των δανείων και θα μειώσουν τα επιτόκια».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το 2010,  σημειώνει ότι το πρόβλημα ήταν συστημικό, ενώ όπως λέει, προβλήματα δεν είχε μόνο η Ελλάδα. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην πιο ευπαθή θέση. Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει πολλές χώρες για τη μη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και από το 2005 πολλές άλλες χώρες για την απώλεια ανταγωνιστικότητας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Για όσο καιρό η Ελλάδα εξασφάλιζε χρηματοδότηση από τις αγορές ήταν πάρα πολύ δύσκολο για όλους τους Έλληνες να αντιληφθούν ότι υπήρχε πρόβλημα», όπως διαπιστώνει.

«Ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις, το ΔΝΤ έλαβε μια επίσημη απόφαση το 2010», σημειώνει αναφερόμενος στις προτάσεις περί αναδιάρθρωσης χρέους. «Η απόφαση αυτή ήταν σωστή, διότι η Ελλάδα έπρεπε πρώτα να αποδείξει ότι οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογραμμίζει. Ο ίδιος πιστεύει ότι το μοντέλο της τρόικα είναι συμβατό με το ιδανικό της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι η τρόικα αντιπροσωπεύει της Δημοκρατίες της Γης.

Τάσσεται εξάλλου υπέρ της συνέχισης των πολιτικών λιτότητας καθώς όπως υποστηρίζει «αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούν λιτότητα είναι η σταδιακή επιστροφή σε μια δημοσιονομική ισορροπία. Αν ο υπόλοιπος κόσμος δεν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά σου, τι μπορείς να κάνεις; Δεν έχεις άλλη επιλογή…». 

Προσθέτει δε, ότι «εάν αρνηθούμε τη σταδιακή επιστροφή, τότε δεν έχουμε παρά να δούμε τι συνέβη στην Αργεντινή». 

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα και εάν ο ίδιος αποκλείει ένα bail-in με ζημιά για ιδιώτες ομολογιούχους, μετόχους και καταθέτες απάντησε: 

«Μια βασική αρχή για όλη την Ευρώπη θα πρέπει να είναι η σαφέστατη διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια τράπεζα, η οποία θα κλείσει και μια τράπεζα η οποία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και θα συνεχίσει να λειτουργεί. Για τις τράπεζες που δεν θα κλείσουν, το bail-in δεν είναι καλή επιλογή».