Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Με το μεγαλοπρεπές Βυζαντινό τυπικό υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό στις Ιερές Μονές Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας, οι Αγιορείτες μοναχοί. 

Ο κ. Σαμαράς που νωρίς το πρωί παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα Καρυές, μετέβη πρώτα στη Μονή Ιβήρων. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο ηγούμενος Ναθαναήλ και τα μέλη της μοναστικής Κοινότητας και εψάλη η Μεγάλη Δοξολογία προς τιμήν του. 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Πορταιτίσσας και ξεναγήθηκε στους χώρους και το μουσείο της Μονής όπου φυλάσσονται οι τίτλοι κτήσης, τα Χρυσόβουλα και άλλα κειμήλια ανεκτίμητης πνευματικής και ιστορικής αξίας. 

"Προσέρχομαι ενώπιον σας και ενώπιον της εφέστιας εικόνας με απέραντο σεβασμό και ταπείνωση, θέλουμε να συνεχίσετε τη ελληνική βυζαντινή παράδοση" σημείωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τους μοναχούς, ενώ συμπλήρωσε ότι η αρωγή της πολιτείας προς αυτούς θα είναι αμέριστη, ώστε να είναι απερίσπαστοι στο πνευματικό τους έργο, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο Προηγούμενος της Μονής Ιβήρων Βασίλειος Γοντικάκης επιφανής θεολόγος στην διεθνή επιστημονική κοινότητα: "Βλέπουμε τι περνάει η Ελλάδα και σε ποια θέση τη βάζουν οι άλλοι λαοί οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, αλλά είμαστε στο κέντρο του κόσμου και η χώρα μας μπορεί να δώσει το φως στους υπολοίπους λαούς. Έχουμε όλοι τελειώσει σχολεία, Πανεπιστήμια, έξω στον κόσμο. Ερχόμαστε στο Όρος, και βλέπουμε μια επανάσταση εν ηρεμία", σημείωσε ο Γέροντας αναφερόμενος στο πνευματικό έργο που συντελείται στο Όρος.

Στο προαύλιο του μοναστηρίου ο πρωθυπουργός συζήτησε για λίγο και φωτογραφήθηκε με τους μαθητές Λυκείου από το Μαντολίδι Θεσσαλονίκης που βρίσκονταν με το σχολείο τους σε εκδρομή στη Μονή. 

Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε την Μεγίστης Λαύρας την πρώτη τη τάξη Ιερά Μονή της Αθωνικής Πολιτείας.
"Θεωρούμε τιμή την επίσκεψη μας εδώ σήμερα, η υποχρέωση μας για παροχή κάθε μορφής βοήθειας οδηγεί σε δέσμευση για αυτό", ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πριν αναχωρήσει προσκύνησε και το σκήνωμα του ιδρυτή της Μονής, Αγίου Αθανάσιου του Αθωνίτη. 

Τελευταίος σταθμός του κ. Σαμαρά στο Άγιο Όρος, πριν επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα, είναι η Μονή της Σιμωνόπετρας.